BRATISLAVA - Ceny potravín na Slovensku budú v dôsledku nižšej úrody naďalej rásť. Na štvrtkovej tlačovej besede to vyhlásil Marián Uhrík, predseda Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností.
Hlavným dôvodom výpadkov v úrode boli extrémne výkyvy počasia. Napriek nízkej úrode sucho poľnohospodárom pomohlo dosiahnuť aspoň vyššiu kvalitu obilnín. Na základe predbežných odhadov poľnohospodárov rastúce ceny vstupov do rastlinnej aj živočíšnej výroby spôsobia zdražovanie mäsa o 5 až 7 percent, v prípade výrobkov z múky o 3 až 5 percent. Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislava Nemca bude rásť aj záporné saldo zahraničného obchodu, ktoré už v minulom roku dosiahlo výšku 762 miliónov eur.
Nemec skonštatoval, že je už pozbieraná viac než polovica úrody. "Predbežné odhady hovoria o 30 percentných výpadkoch v prípade pšenice a 20 percentných u jačmeňa,“ uviedol Nemec. "Úroda kukurice a repky bude vďaka posledným dažďom priemerná,“ doplnil
Ceny agrokomodít v týchto dňoch podľa analytika VÚB banky Andreja Aradyho vyskočili na trhoch na najvyššiu úroveň od júla 2008. Zhruba štvrtina zo zvýšenia cien komodít sa pritom prenáša aj do konečných cien potravín. "Objem výroby nebude až tak vysoký, ako sa pôvodne očakávalo. Nebude taká ponuka a dopyt zotrvá, tým pádom ceny pôjdu v nasledujúcich týždňoch zrejme ešte naďalej hore,“ očakáva Arady. Podiel potravín na celkovej spotrebe domácností na Slovensku dosahuje v súčasnosti 16 % a ceny potravín sa tak v nasledujúcich mesiacoch prejavia aj v celkovej inflácii.