BRATISLAVA - Kvóta na produkciu cukru na Slovensku sa pre reformu cukrovarníckeho priemyslu Európskej únie (EÚ) zníži v cukrovarníckej sezóne 2006/2007 na 183 225 ton z pôvodnej úrovne 207 432 ton. Ide o súčasť celkového zníženia produkčnej kvóty na cukor, izoglukózu a inzulínový sirup v EÚ pre sezónu 2006/2007 o 2,5 mil. ton, ktoré v piatok odsúhlasili zástupcovia členských štátov EÚ.
Ako ďalej vyplýva z vyhlásenia, ktoré na svojej internetovej stránke zverejnila Európska komisia (EK), redukcia kvót súvisí s potrebou zabrániť nadprodukcii cukru v najťažšom prvom roku reformy cukrovarníctva.
Zníženie produkcie rozložila EK medzi členské krajiny na základe kombinácie lineárneho škrtu a koeficientov, ktoré záviseli od pomerného množstva cukru, ktoré jednotlivé krajiny produkovali za účelom vývozu. Českej republike znížila EÚ kvótu na produkciu cukru na 411 332 ton z predchádzajúcej úrovne 454 862 ton.
Ministri poľnohospodárstva členských krajín EÚ formálne schválili radikálnu reformu európskeho cukrovarníckeho sektora 20. februára. Kľúčová reforma, ktorá nadobudne platnosť 1. júla, by mala systém v cukrovarníctve, ktorý sa v Európe nemenil už takmer 40 rokov, uviesť do súladu s reformovanou Spoločnou poľnohospodárskou politikou (CAP) EÚ. Reforma počíta so znížením garantovanej minimálnej ceny cukru pre producentov o 36 %, ale aj štedrou kompenzáciou pre farmárov, či vytvorením špeciálneho reštrukturalizačného fondu, z ktorého by mali ísť kompenzácie pre nekonkurencieschopných výrobcov cukru, ktorí sa rozhodnú odvetvie opustiť. Produkcia cukru v EÚ by mala klesnúť o 6 mil. ton až 7 mil. ton. Zároveň by sa mal dramaticky znížiť aj export únie, v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).
Zníženie produkcie rozložila EK medzi členské krajiny na základe kombinácie lineárneho škrtu a koeficientov, ktoré záviseli od pomerného množstva cukru, ktoré jednotlivé krajiny produkovali za účelom vývozu. Českej republike znížila EÚ kvótu na produkciu cukru na 411 332 ton z predchádzajúcej úrovne 454 862 ton.
Ministri poľnohospodárstva členských krajín EÚ formálne schválili radikálnu reformu európskeho cukrovarníckeho sektora 20. februára. Kľúčová reforma, ktorá nadobudne platnosť 1. júla, by mala systém v cukrovarníctve, ktorý sa v Európe nemenil už takmer 40 rokov, uviesť do súladu s reformovanou Spoločnou poľnohospodárskou politikou (CAP) EÚ. Reforma počíta so znížením garantovanej minimálnej ceny cukru pre producentov o 36 %, ale aj štedrou kompenzáciou pre farmárov, či vytvorením špeciálneho reštrukturalizačného fondu, z ktorého by mali ísť kompenzácie pre nekonkurencieschopných výrobcov cukru, ktorí sa rozhodnú odvetvie opustiť. Produkcia cukru v EÚ by mala klesnúť o 6 mil. ton až 7 mil. ton. Zároveň by sa mal dramaticky znížiť aj export únie, v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).