Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Sociálne: Zamestnávateľ by mal platiť garančné poistenie za viac osôb

BRATISLAVA - Od augusta tohto roka by mali zamestnávatelia platiť poistné na garančné poistenie aj za osoby, ktoré vykonávajú prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov alebo dohody o vykonaní práce. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorú ministerstvo práce a sociálnych vecí predložilo do pripomienkového konania.

Rezort sociálnych vecí očakáva, že sa tento krok dotkne 130 tis. osôb. "Ide o aplikáciu smernice Európskej únie," zdôvodnil návrh pre agentúru SITA hovorca rezortu práce a sociálnych vecí Martin Danko.

Priemerný vymeriavací základ pre platenie poistného za osoby pracujúce "na dohodu" odhaduje rezort na 6 400 Sk. Do konca tohto roka by sa tak mali zavedením tejto povinnosti zvýšiť príjmy Sociálnej poisťovne (SP) o 10 mil. Sk a v rokoch 2007 až 2009 každoročne o 25 mil. Sk. Za fyzickú osobu, ktorá vykonáva prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov alebo na základe dohody o vykonaní práce, v súčasnosti platí zamestnávateľ len úrazové poistenie. Sadzba poistného na garančné poistenie dosahuje 0,25 % z hrubej mzdy zamestnanca. Maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na garančné poistenie predstavuje v súčasnosti 23 738 Sk, čo je 1,5-násobok priemernej mzdy na Slovensku v roku 2004.

Zmeny by mali od augusta nastať aj pri platení poistného na nemocenské poistenie. Pracujúci dôchodcovia, ktorí sú v riadnom alebo predčasnom dôchodku, ako aj pracujúci invalidní dôchodcovia, ktorých miera postihnutia dosahuje nad 70 %, by už nemali platiť poistné na nemocenské poistenie.

Podľa ministerstva práce a sociálnych vecí by sa to malo týkať približne 70,7 tis. poberateľov starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov. Z tohto dôvodu by sa mali do konca tohto roka znížiť príjmy SP z nemocenského poistného približne o 105 mil. Sk a v rokoch 2007 až 2009 každoročne o 335 mil. Sk až 385 mil. Sk. Zároveň by však mali klesnúť výdavky poisťovne na nemocenské dávky pre tieto osoby, a to do konca tohto roka o 35 mil. Sk a v rokoch 2007 až 2009 každoročne o 115 mil. Sk až 125 mil. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu