Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

V kinách je nový slovenský film Anjeli

Nový slovenský film Anjeli Zobraziť galériu (10)
Nový slovenský film Anjeli (Zdroj: PR)

Do slovenských kín prichádza nový celovečerný film Anjeli režiséra Róberta Švedu. Po televíznych projektoch, ako sú napríklad Mesto tieňov, Odsúdené či Dr. Ludsky, natočil tentoraz film o láske, osudových stretnutiach a čakaní na zjavenia. Nadväzuje tým na svoj debut Démoni.

„Anjeli sú v ezoterike vnímaní ako tí, ktorí pomáhajú ľuďom. Kým démoni v nás otvárajú 13te komnaty, anjeli nás chránia, posilňujú a ukazujú cieľ. A to sa prejavilo aj na estetike filmu .“ hovorí Róbert Šveda. Vo svojej druhej snímke na pozadí osudov ľudí, ktorých cesty sa náhodne pretnú na lesnej chate, rozvíja komorný príbeh o túžbe niekoho milovať. Príbeh úspešného divadelníka Michala. Keď sa dozvie, že trpí nevyliečiteľnou chorobou, odchádza na chatu uprostred lesa, aby tam napísal knihu spomienok. Spoločnosť mu robia len jeho životná láska a ošetrovateľka. Snažia sa mu spríjemniť posledné okamžiky. Často je pre nich náročné zmieriť sa s tým, ako ľahko sa Michal poddáva chorobe. Vypätú atmosféru naruší príchod charizmatického cudzinca, ktorý sa až príliš zaujíma o Michala. Prebudí v ňom opäť život? Alebo je len jeho poslednou radosťou?

V hlavnej úlohe uvidíme Petra Bebjaka, ktorý je tiež známy ako režisér a producent. „Peter od začiatku podporoval myšlienku, aby sme natočili Anjelov.“ spomína Róbert Šveda. „Zhodou okolností sa mi aj práve on najviac hodil na rolu Michala spomedzi svojej generácie hercov. Pri low budgetových projektoch, akými sú Anjeli, je dôležité mať človeka oddaného veci. Plusom je aj to, že je mne blízkou osobou.“

Film Anjeli vznikol spontánne, z chuti niekoľkých ľudí natočiť celovečernú snímku. Producenta Rasťa Šestáka z produkčnej spoločnosti D.N.A. oslovila téma medziľudských vzťahov a hľadania šťastia. Na výrobu však bol obmedzený rozpočet. Mnohí sa na filme preto podieľali zadarmo. „Dlhodobo spolupracujeme s ľuďmi, na ktorých sa nám podarilo preniesť naše nadšenie pre Anjelov a dohodnúť sa s nimi na podmienkach, ktoré sú podstatne iné než pri komerčných projektoch.“ hovorí Rasťo Šesták a pokračuje: „To nám umožnilo nakrútiť snímku za veľmi nízke náklady, a to aj ovplyvnilo v podstate celú tvorbu.“

V novom filme Róberta Švedu uvidíme okrem Petra Bebjaka aj Kristínu Farkašovú, Jozefa Zetyáka, Elenu Podzámsku, Andreja Dúbravského či Jána Jackuliaka. Hlavným kameramanom bol Tomáš Zednikovič, pre ktorého sú Anjeli celovečerným debutom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu