Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Filmár Moretti otvoril Turínsky filmový festival

Filmový tvorca Nanni Moretti
Filmový tvorca Nanni Moretti (Zdroj: SITA)

TURÍN - Filmový tvorca Nanni Moretti v piatok zahájil 25. ročník Turínskeho filmového festivalu, ktorý sa už tradične zameriava na nezávislú filmovú tvorbu. Morreti, ktorý je po prvý raz riaditeľom festivalu, uviedol, že tento ročník by mal byť "veselý, ale vážny".

"Nemal by osloviť iba vážnych milovníkov filmovej tvorby, ale všetkých, ktorý v sebe majú vášeň," uviedol viackrát ocenený 54-ročný filmár Moretti. "Verím, že s mojou zodpovednosťou a tvárou, môžem priniesť festivalu pozornosť, akú si zaslúži," dodal.

Nanni Moretti sa stal riaditeľom festivalu minulý rok, ale jeho vymenovanie vzbudilo niekoľko kontroverzných reakcií. Získal niekoľko významných filmových cien, napríklad v Cannes v roku 2001 za snímku Synova izba (2001). Vo svojej zatiaľ poslednej snímke Il Caimano (2006) kritizoval Silvia Berlusconiho a modernú taliansku spoločnosť.

Turínsky filmový festival je medzi filmármi v krajine veľmi uznávaný. Chýba mu však veľký lesk a nikdy nezíska toľko pozornosti ako Benátsky filmový festival, prípadne každé dva roky organizovaný Rímsky filmový festival. Festival v Turíne sa končí 1. decembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu