Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Lasica, Kňažko a Labuda si zahrajú 150. reprízu Kumštu

Kumšt
Kumšt

BRATISLAVA - Štúdio L+S v Bratislave uvedie jedenásteho januára 150. reprízu hereckého koncertu Milana Lasicu, Milana Kňažka a Mariána Labudu v inscenácii Yasminy Reza KUMŠT. Od premiéry v októbri 1997 ho videlo takmer 30 tisíc divákov.

V hre Kumšt v réžii Martina Porubjaka, to čo sa začína ako hádka troch priateľov nad "neviditeľným" obrazom, čoskoro nadobúda prekvapivé dimenzie, do absurdity prechádzajúce repliky sú čoraz konkrétnejšie. Z diskutérov vrstva po vrstve opadávajú konvencie, pretvárka, kompromisy. Na povrch vystupujú ich ľudské vlastnosti, no postupne čoraz viac i to, čo starostlivo ukrývajú pod nimi: neistota, smútok, bolesť i trápenie. Všetky roviny sporu sa však odohrávajú s neodolateľným šarmom a zlomyseľným vtipom. Aforistické sentencie explodujú ako ohňostroj a pestrofarebným svetlom ožarujú človeka i jeho problémy z nečakaného uhla.

V súčasnosti najčastejšie hrávaná autorka divadelných hier, rodáčka z Paríža Yasmina Reza, ktorej tvorbu poznajú aj slovenskí diváci vďaka inscenáciám hier Kumšt a Život na trikrát, získala v roku 2005 Literárnu cenu (nemeckého denníka) Die Welt. Práce francúzskej dramatičky, ktorá sa v 90. rokoch predstavila aj ako úspešná autorka románov, sa medzičasom preložili už do takmer 40 jazykov a uvádzajú sa aktuálne na viac ako 100 divadelných scénach. V zdôvodnení ocenenia sa zdôrazňuje laureátkino značné štylistické umenie a jej jasná kritika nežiadúcich sprievodných znakov tzv. zábavnej spoločnoti bez rezignácie na zábavný charakter diela. Yasmina Reza sa narodila 14. februára 1957 v metropole na Seine ako potomok inžiniera iránskeho pôvodu zo Samarkandu a huslistky maďarského pôvodu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu