Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

V Angole sa uskutoční Miss mína

Víťazka si ako odmenu odnesie zlatú protézu.
Víťazka si ako odmenu odnesie zlatú protézu. (Zdroj: Profimedia)

LUANDA - Pre nášľapné míny prišli o nohu a sú z nich doživotné invalidky.

Neprišli však o krásu a práve to môžu Angolčanky využiť na aprílovej súťaži krásy Miss mína 2008 (Miss Landmine). Víťazka si ako odmenu odnesie zlatú protézu.

Nápad zorganizovať túto netradičnú súťaž sa zrodil v hlave nórskeho divadelného režiséra Mortena Traavika. Toho počas návštevy Angoly v roku 2003 dostali následky strašnej občianskej vojny a osudy nevinných žien, ktoré prišli o nohu pre zákerné míny. Cieľom podujatia je upozorniť svet na túto pliagu, ktorá ničí životy ľudí aj v ďalších krajinách. Medzi súťažiacimi je aj 19-ročná Maria da Fatima Conceicao, ktorá prišla o nohu ešte v roku 1999.

Ďalšia je Ana Diogo z mesta Benguela, ktorá prišla o dolnú časť ľavej nohy v roku 1984, keď pri práci na poli vedľa nej explodovala mína talianskej výroby. Organizátori priviedli všetky súťažiace do angolskej metropoly Luanda, kde ich obliekli do drahých šiat so šperkami a vyfotografovali. Šaty aj šperky si ženy mohli nechať a každá dostala navyše aj honorár vo výške 200 dolárov (asi 4 700 Sk).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu