BRATISLAVA - Bylinožravé gorily možno požierajú svojich vývojových príbuzných - opice, uvádza najnovšia štúdia. Hoci niektoré jedince v zoologických záhradách sú známe tým, že jedia mäso, vedci sa doteraz domnievali, že gorily sa vo voľnej prírode živia iba rastlinami, ovocím alebo hmyzom.
Pri nedávnom výskume sa im však vo výkaloch africkej gorily horskej v národnom parku Loango v štáte Gabon podarilo objaviť DNA opíc a malých pralesných antilop zvaných chocholatky. Nález zvyšuje možnosť, že gorily môžu mať tajné "mäsové" návyky.
Existuje však viacero vysvetlení, ktoré by mali vedci vylúčiť ešte predtým, než gorily reklasifikujú ako mäsožravce, uviedla spoluautorka štúdie Grit Schubert. Gorily sú napríklad známe tým, že jedia mravce, ktoré sa živia zdochlinami opíc a iných zvierat. Spolu s uvedeným hmyzom môžu požívať a neskôr vylučovať aj DNA cicavcov, ktoré sa nachádza v tráviacej sústave mravcov, domnievajú sa autori štúdie.
Ďalšia možnosť je taká, že DNA cicavcov pochádza zo živých opíc alebo chocholatiek, ktoré zisťovali, či sa v gorilích výkaloch nenachádzajú jedlé semiačka alebo iné rastlinné zvyšky. "Existuje veľa možností" ako sa mohlo DNA cicavcov do gorilieho trusu dostať. "Vážne si nemyslím, že jedia mäso," uzavrela vedkyňa.
Ak by však gorily mäso konzumovali, neboli by prvými hominidmi. Šimpanzy sú známe tým, že iné cicavce, vrátane opíc, lovia a následne ich jedia. Navyše "väčšina bylinožravcov dokáže stráviť mäso pomerne dobre," uzavrel ďalší z vedcov podieľajúcich sa na štúdii Michael Hofrieter.