BRATISLAVA - Uznávaný britský šéfkuchár a odborník na výživu Gurpreet Bains po dvoch rokoch príprav vymyslel recept na najzdravšie jedlo na svete. Je ním kuracie karí s čučoriedkami a pilafom, ktoré obsahuje také množstvo antioxidantov ako napríklad 49 porcií špenátu, 23 bobúľ hrozna alebo deväť porcií brokolice.
Každá porcia Bainsovho karí obsahuje 25-tisíc jednotiek ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ktoré vyjadrujú antioxidačnú kapacitu potravín. Antioxidanty v organizme neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia a znižujú riziko rôznych ochorení vrátane rakoviny alebo Alzheimerovej choroby.
Jedlo kombinuje tradičné prísady, u ktorých sú známe ich pozitívne účinky na zdravie, so súčasnými takzvanými superpotravinami. Okrem toho, že je tento pokrm zdravý a chutný, tak je aj pomerne lacný, keďže jedna porcia vyjde na približne na 2,50 libry (v prepočte 2,77 eur). Bains pochádza z Indie a na svojom konte má aj víťazstvo v televíznej šou BBC Headhunters o najlepšieho vývojového kuchára.
Informácie zverejnil spravodajský portál iDNES.cz.