SAPPORO - Pivovar v japonskom meste Sapporo pripravuje špeciálnu edíciu vesmírneho piva s názvom Space Barley. To je vyrobené z jačmeňa, ktorý vypestovali na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).
Pivovar vyrobil len 250 kusov šesťbalení tohto špeciálneho nápoja vyrobeného zo štvrtej generácie semien jačmeňa, ktoré predtým strávili päť mesiacov v ruskom laboratóriu na ISS. Napriek tomu, že laboratórne testy potvrdili, že "vesmírne pivo" sa nelíši od toho klasického, je oň veľký záujem. Svedčí o tom aj fakt, že pivovar dostal už viac ako dvetisíc objednávok.
Hovorca spoločnosti Sapporo Breweries pre médiá vyhlásil, že objednávky budú prijímať až do 24. decembra a potom pomocou počítača vyžrebujú šťastných majiteľov kozmického zlatého moku. Nebude to však lacná záležitosť, pretože cena jedného šesťbalenia je 10-tisíc jenov (približne 75 eur), čo je v prepočte viac ako dvanásť eur za fľašu.
Zisk z predaja poputuje na vzdelávacie a výskumné projekty. Pivo je výsledkom japonsko-ruskej spolupráce vypestovať v kozme jedlé plodiny, ktoré budú môcť astronautom slúžiť ako potrava počas dlhších vesmírnych misií. Jačmeň sa na tento účel hodí, pretože dobre znáša vysoké aj nízke teploty a obsahuje veľké množstvo vlákniny a ďalších živín.