ilustračné foto
SYDNEY - Nevyhýbajte sa chlebu, zlepší vám náladu. Strava s vysokým podielom uhľohydrátov a nízkou hladinou tukov pomáha nielen chudnutiu, ale ľudia sa cítia šťastnejší. Austrálski vedci skúmali vplyv stravy na pocity a duševnú pohodu.
Experti skúmali 106 ľudí s obezitou vo veku od 24 do 64 rokov. Tí mali dve diéty. Nízkotučnú s vyšším podielom uhľohydrátov, teda chleba, ryže a cestovín. Druhá diéta bola s nízkym podielom uhľohydrátov, ale vyššou mierou tukov, teda viac mäsa a mliečnych výrobkov.
Za rok každý schudol v priemere 13,7 kilogramu. Ale tí, ktorí jedli viac chleba a cestovín, sa menej rozčuľovali, nemali depresie a neboli zmätení.
Už po ôsmich týždňoch diéty sa u oboch skupín dali rozpoznať rozdiely. Podľa vedcov dodržiavanie prvej diéty po celý rok malo dobrý vplyv aj na pamäť. Zlepšila sa.