ilustračné foto
MADRID - Ľudia dodržiavajúci princípy stredomorskej diéty majú menšie riziko dostať depresiu. Zistili to španielski vedci z Universidad de Las Palmas de Gran Canaria a Universidad de Navarra.
Odborníci porovnali údaje od 11-tisíc dobrovoľníkov, ktorí vyplnili dotazník o svojich stravovacích návykoch. Z výsledkov uverejnených v časopise Archives of General Psychiatry vyplýva, že ľudia praktizujúci stredomorskú diétu majú o 30 percent nižšie riziko výskytu depresie.
Príčinou tohto javu je pravdepodobne fakt, že jednotlivé zložky tejto diéty zlepšujú funkciu cievnej sústavy, pomáhajú proti zápalom a majú antioxidačné účinky. Všetky tieto vlastnosti znižujú riziko depresie. Stredomorská diéta pozostáva najmä z konzumácie ovocia, zeleniny, orechov, cereálií, strukovín a rýb. Mäso, mliečne výrobky a alkohol sa majú obmedziť na minimum. Tento typ stravovania taktiež znižuje riziko srdcovocievnych ochorení, cukrovky, astmy a rakoviny.