Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Vojačky chcú bojové podprsenky

ilustračné foto
ilustračné foto

STOCKHOLM - Švédky slúžiace v armáde požadujú, aby pre nich vojenské orgány vymysleli podprsenky vhodné pre bojové akcie.

Musia si zatiaľ kupovať za vlastné peniaze podprsenky určené pre športovkyne. Tie sa ale v mimoriadnych situáciách, ako sú bojové alebo záchranárske akcie, ľahko rozopínajú. Oznámili to švédske vojenské odbory. Vojačky sa sťažujú. Na rozdiel od svojich mužských kolegov, ktorí fasujú vhodnú vojenskú bielizeň, asi 500 žien má problémy s podprsenkami.

"Ženy si musia kupovať športové podprsenky, tie však nie sú prispôsobené bojovým situáciám ani prípadom požiarov, kde vojaci a vojačky zasahujú. Nie sú praktické," povedala agentúre AFP hovorkyňa rady Paulina Rehbinderová.

Kritizovala armádu, že nedbá o rovnoprávnosť pohlaví v službe.

"Je to hlavne Posolstvo pre ženy. Musí sa im na pracovisku zabezpečiť vybavenie, ktoré je funkčné a spoľahlivé," zdôraznila.

Ženám za 30 rokov v armáde ešte nevybavili také podprsenky. Vraj sa blýska na lepšie časy. Vojenskú podprsenku už testujú, pretože budúci rok majú do armády prijať 800 až 1000 žien. Vojenská služba je vo Švédsku otvorená aj pre ženy od roku 1980. Z potrebného armády robí ženy medzi štyrmi piatimi percentami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu