HAAG - Zjedenie 600 gramov ovocia a zeleniny denne znižuje riziko rakoviny hrubého čreva u nefajčiarov, ale zrejme ho zvyšuje u fajčiarov. Podľa agentúry AFP sa to uvádza v celoeurópskej štúdii, ktorú zverejnili v Holandsku.
„Zdá sa, že ľuďom, ktorí jedia veľa ovocia a zeleniny, hrozí v porovnaní s tými, ktorí tak nerobia, o 20 až 25 percent menšie nebezpečenstvo, že ochorejú na rakovinu hrubého čreva. Platí to len u tých, ktorí nefajčia. Vyzerá to tak, že u fajčiarov hojné používanie ovocia a zeleniny toto riziko naopak zvyšuje,“ uvádza Holandský ústav pre zdravie a životné prostredie (RIVM), ktorý štúdiu koordinoval.
"Nebolo by ale správne z toho vyvodiť, že keď človek fajčí, mal by prestať jesť ovocie a zeleninu. Správny záver naopak je - Prosím, prestaňte fajčiť!“ Povedal riaditeľ centra RIVM pre zdravie a výživu Hans Verhagen.