BRATISLAVA - Zredukovanie prijatého množstva potravy o tretinu formou diéty môže podľa nemeckých vedcov zlepšiť pamäť.
Nemeckí odborníci uskutočnili pokus s diétou s päťdesiatimi dobrovoľníkmi staršími ako 60 rokov a o tri mesiace neskôr im predložili pamäťový test.
V dôsledku diéty vedci prekvapivo zistili, že sa u testovaných pamäťové schopnosti výrazne zlepšili. Vedci si ich rozdelili na tri skupiny: prvej stanovili vyváženú diétu s primeraným množstvom joulov, druhá absolvovala takmer to isté, avšak s väčším prídelom nenasýtených mastných kyselín a tretia si musela po celý čas odskúšať prísnu a kaloricky regulovanú diétu. Po troch mesiacoch sa prvé dve nepreukázali ničím výnimočným, no tretia absolvovala pamäťové testy oveľa lepšie.
Dôvod tohto javu vedcom nie je známy, doktor Leigh Gibson z univerzity v Röhamptone sa však domnieva, že by zlepšenie pamäte mohlo mať niečo do činenia so znížením hladiny inzulínu v krvi. "Tento hormón je známy pôsobením na niektoré časti mozgu, kde sa nachádzajú pamäťové centrá. Vysoká hladina inzulínu spôsobuje napríklad niektorým diabetikom trpiacim na slabo kontrolovanú cukrovku typu dva zhoršenie pamäte," uviedol. Odborníci na výživu však zároveň varujú, že prudká alebo odborne nekoordinovaná strata hmotnosti, má na organizmus skôr opačný účinok a môže spôsobiť viacero zdravotných ťažkostí a komplikácií. Informoval o tom britský spravodajský portál news.bbc.co.uk.
V dôsledku diéty vedci prekvapivo zistili, že sa u testovaných pamäťové schopnosti výrazne zlepšili. Vedci si ich rozdelili na tri skupiny: prvej stanovili vyváženú diétu s primeraným množstvom joulov, druhá absolvovala takmer to isté, avšak s väčším prídelom nenasýtených mastných kyselín a tretia si musela po celý čas odskúšať prísnu a kaloricky regulovanú diétu. Po troch mesiacoch sa prvé dve nepreukázali ničím výnimočným, no tretia absolvovala pamäťové testy oveľa lepšie.
Dôvod tohto javu vedcom nie je známy, doktor Leigh Gibson z univerzity v Röhamptone sa však domnieva, že by zlepšenie pamäte mohlo mať niečo do činenia so znížením hladiny inzulínu v krvi. "Tento hormón je známy pôsobením na niektoré časti mozgu, kde sa nachádzajú pamäťové centrá. Vysoká hladina inzulínu spôsobuje napríklad niektorým diabetikom trpiacim na slabo kontrolovanú cukrovku typu dva zhoršenie pamäte," uviedol. Odborníci na výživu však zároveň varujú, že prudká alebo odborne nekoordinovaná strata hmotnosti, má na organizmus skôr opačný účinok a môže spôsobiť viacero zdravotných ťažkostí a komplikácií. Informoval o tom britský spravodajský portál news.bbc.co.uk.