Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Porovnaním cien pred nákupom vianočných darčekov sa dá ušetriť aj 40 % z ceny tovaru

BRATISLAVA – Až 40 % je priemerný rozdiel medzi najnižšou a najvyššou cenou na trhu pri nákupe spotrebnej elektroniky a ostatného tovaru, ktorý je možné zakúpiť online.

Vyplynulo to z prieskumu nákupného portálu www.pricemania.sk, ktorý slúži na porovnanie cien tovaru v internetových obchodoch.

Napr. vybraný 32-palcový LCD televízor môžu spotrebitelia zakúpiť za 14 790 Sk (491 €), no aj za 22 090 Sk (733 €) vrátane DPH. Podobne, vybraný mobilný telefón s 8GB pamäte a 5-megapixelovým fotoaparátom je možné kúpiť za 11 618 Sk (386 €), ale aj za 19 060 Sk (633 €) vrátane DPH.

Najväčšie rozdiely boli zaznamenané v segmente LCD a plazma televízorov, mobilných telefónov, digitálnych fotoaparátov, GPS navigácií, autorádií, avšak podobné rozdiely platia prakticky pre celý sortiment bielej a čiernej techniky.

Možnosť porovnania cien tovaru pred nákupmi využilo za posledných 30 dní už 300 000 ľudí, čo je 20 %-ný nárast oproti predchádzajúcemu obdobiu. Veľká časť spotrebiteľov sa už teda naplno pripravuje, prípadne už aj realizuje nákup vianočných darčekov.

Za sledované obdobie spotrebitelia najviac porovnávali ceny LCD televízorov (15,9 %) a mobilných telefónov (12,3 %), za nimi nasledujú notebooky (9,3 %), plazma televízory (7,9 %) a digitálne zrkadlovky (6,5 %).

Medzi najobľúbenejšie internetové obchody, ktoré v uvedenom období spotrebitelia následne využili pre svoj nákup, patrili Hej.sk, Pixmania.sk, Mall.sk, Obchodny-dom.sk, Martinus.sk a Interstore.sk.

Prieskum bol realizovaný od 22. októbra do 21. novembra 2008, použité boli štatistiky návštevnosti AIM audit – Mediaresearch&Gemius, Google Analytics a interné štatistiky portálu.

O Pricemania.sk
Pricemania.sk je špecializovaný nákupný portál, ktorý spotrebiteľom poskytuje najmä možnosť porovnania cien tovaru v internetových obchodoch. V súčasnosti databáza obsahuje viac ako 300 000 produktov, ktoré má v ponuke viac ako 90 internetových obchodov. Okrem porovnania cien majú spotrebitelia možnosť poradiť sa pred nákupom s inými užívateľmi, nechať si sledovať cenu vybraných produktov a taktiež posielať dopyty jednotlivým obchodom. Návštevnosť portálu je v súčasnosti 300 000 užívateľov mesačne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu