VARŠAVA – Keď budete nabudúce premýšľať nad rýchlym obedom či večerou, na kebab radšej zabudnite. Ako totiž dokázala štúdia z roku 2022, jeho zloženie vás môže nepríjemne prekvapiť. Okrem toho odborníci tvrdia, že niektoré kebaby sú aj neuveriteľne kalorické.
Odborníci z Wrocławskej univerzity environmentálnych a biologických vied v Poľsku vykonali v roku 2022 genetickú analýzu 35 vzoriek kebabového mäsa zakúpených v desiatkach reštaurácií a stánkov s občerstvením (štyri z Nemecka a 31 z Poľska). Pomocou metódy založenej na PCR testovali mäso na štyri rôzne druhy zvierat: ovcu, kura, kravu a prasa. Vedci zistili, že iba 28 percent skúmaných kebabov bolo vyrobených čisto z mäsa, ktoré tvrdili, že obsahujú. Celkovo 60 percent testovaných vzoriek obsahovalo buď náhradu iného druhu mäsa, ako je deklarované, alebo pridanie mäsa iného druhu.
Najbežnejšie bolo drahšie mäso (konkrétne jahňacie) nahradené alebo použité spolu s lacnejšími alternatívami (napríklad kuracím mäso), ktoré ale nebolo spomenuté v zložení. Mnohé z údajných jahňacích kebabov obsahovali aj kuracie a/alebo hovädzie mäso a niektoré z nich žiadne jahňacie mäso neobsahovali. Tri z jahňacích kebabov dokonca obsahovali bravčové mäso. V prípade kuracích kebabov bolo zloženie prevažne presné, s výnimkou jednej vzorky, ktorá obsahovala aj hovädzie mäso.
Iné štúdie uskutočnené inde vo svete dospeli k záverom, ktoré sú rovnako nechutné. V roku 2009 britskí vedci odobrali 494 vzoriek döner kebabov v celom Spojenom kráľovstve, aby skontrolovali ich obsah mäsa, označovanie a nutričnú hodnotu. Približne v 40 percentách vzoriek bolo nesprávne označené mäso prítomné v kebabe, pričom až 35 percent etikiet uvádzalo iné druhy mäsa, než aké v skutočnosti kebab obsahoval. Odborníci tiež zistili, že kebaby sú neuveriteľne nezdravé. Niektoré obsahovali až 1 990 kalórií – viac ako 95 percent odporúčaných denných kalórií pre ženy, píše denník The Guardian.
Zatiaľ čo niektoré neskoré kebaby môžu byť problematické, nespočetné množstvo iných z autentických reštaurácií môže mať výnimočnú kvalitu. Bohužiaľ, mnohé zo štúdií nerozlišujú medzi rôznymi štandardmi, takže buďte opatrní, aby ste neposudzovali všetky kebaby rovnako. Ako vždy pri dobrom jedle je kľúčová kvalita a transparentnosť.