Utorok15. október 2024, meniny má Terézia, Tereza, zajtra Vladimíra

Ohromujúci objav na Mount Evereste: TOTO našli horolezci v ľade! Storočná ZÁHADA môže byť konečne vyriešená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEPÁL – Tím horolezcov našiel na úpätí Mount Everestu nohu, pravdepodobne patriacu britskému horolezcovi, ktorý zmizol pred sto rokmi. Tento nález by mohol prispieť k vyriešeniu jednej z najväčších záhad týkajúcej sa najvyššej hory sveta.

Až do dnešného dňa sa verilo, že Novozélanďan Sir Edmund Hillary a jeho nepálsko-indický šerpa Tenzing Norgay boli prvými mužmi, ktorí v roku 1953 dosiahli vrchol Mount Everestu. Pravda sa však javí inak. O pár rokov skôr, konkrétne 8. júna 1924, sa na túto horu údajne vydal 37-ročný horolezec George Mallory a 22-ročný Andrew „Sandy“ Irvine. Podľa dostupného zdroja sa dvojica už nikdy nevrátila naspäť. Bádatelia sa domnievajú, že vrchol sa im podarilo dosiahnuť tesne pred smrťou. Aby Mallory spolu s Irvinom dokázali, že dosiahli vrchol Mount Everestu, plánovali na hore zanechať niekoľko fotografií. Mallory sa napríklad rozhodol, že na najvyššej hore sveta nechá fotografiu svojej manželky Ruth, informuje portál Unilad.

Keď sa im nepodarilo vrátiť do tábora, horolezecká komunita sa domnievala, že pravdepodobne spadli a zahynuli. Po deviatich rokoch nastal v príbehu zvrat. Hugh Ruttledge, vodca inej britskej expedície, našiel Irvineovu ľadovú sekeru. „Som toho názoru, že žiadny z horolezcov by sa dobrovoľne nevzdal sekery. Skôr naznačuje fakt, že sa muž pošmykol, alebo ju položil, aby mal obe ruky voľné a vedel sa udržať na lane,“ povedal. Situácia sa objasnila až v roku 1999, kedy bola nájdená Malloryho mŕtvola. Hoci nebola nájdená fotografia jeho manželky, zranenia naznačovali, že mohol spadnúť z výšky približne 689 metrov nad morom od vrcholu. To znamená, že horolezcom sa skutočne mohlo podariť dosiahnuť vrchol hory.

Prešlo takmer 100 rokov od ich zmiznutia a expedícia horolezcov s kamerovým štábom prišla so strhujúcim objavom. Tím, ktorý sa podieľal na dokumente pre stanicu National Geographic, narazil na topánku so zachovaným zvyškom chodidla. Režisér Jimmy Chin ju objavil pod topiacim sa ľadom. „Zdvihol som ponožku a na červenej etikete bolo vyšívané meno A.C. IRVINE. Som bol v šoku,“ povedal. Chin vedel, že napriek nejasnostiam v prípade dvoch horolezcov tento objav prepíše históriu. V roku 2019 získal Oscara za dokument "Free Solo" v kategórii Najlepší dokument.

Viac o téme: ZmiznutieHorolezciTopánkaMount Everest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu