Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Jedna z najväčších záhad je vyriešená: DNA test odhalil identitu obávaného Jacka Rozparovača! MRAZIVÉ detaily

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Identita Jacka Rozparovača je záhadou už viac ako 130 rokov. Výskumník Russell Edwards však verí, že konečne odhalil sériového vraha a dokonca vytvoril obraz, ako by mohol vyzerať. Okrem toho sa domnieva, že odhalil aj motív vrahovho besnenia.

Toto je tvár najznámejšieho sériového vraha na svete, tvrdí odborník, ktorý strávil takmer tri desaťročia vyšetrovaním prípadu Jacka Rozparovača. Výskumník Russell Edwards využil špičkovú technológiu rekonštrukcie tváre na vytvorenie čiernobieleho CGI obrazu pravdepodobného vzhľadu vraha v tom čase. Edwardsov prielom nastal po tom, čo použil dôkazy DNA zo šálu obete, aby dokázal, že Jack Rozparovač bol v skutočnosti Aaron Kosminski, ktorý bol kľúčovým podozrivým počas vrážd vo Whitechapel. Vo svojej druhej knihe o prípade Edwards tvrdí, že nielen presvedčivo identifikoval Rozparovača, ale tiež odhalil motív brutálneho zmrzačenia a to, ako sa vrah vyhýbal spravodlivosti.

Hodvábny šál zaliaty krvou a semenom

Medzi augustom a novembrom 1888 Jack Rozparovač brutálne zavraždil najmenej päť žien vo Whitechapel vo východnom Londýne, čo vyvolalo rozsiahly teror, uvádza denník Express. Keďže trom z obetí odobral orgány, mnohí začali špekulovať, že vrah mal lekárske alebo chirurgické znalosti. Polícia vyšetrovala 11 brutálnych vrážd žien, väčšinou prostitútok, medzi aprílom 1888 a februárom 1891. Vrah všetkým obetiam podrezal hrdlá a posmrtné zmrzačil ich telá vrátane vagín. Ako však Edwards potvrdil, že Kosminski bol skutočným Rozparovačom? PC Watkins bol dôstojníkom, ktorý 30. septembra 1888 našiel brutálne zohavené telo štvrtej obete Rozparovača, Catherine Eddowesovej, na chodníku na námestí Mitre. Hlavu mala takmer celú odrezanú a nos rozrezaný. V tú istú noc bola jeho druhou obeťou. Hodvábny šál, ktorý vlastnila, bol zaliaty krvou.

O takmer 120 rokov neskôr, v roku 2007, Edwards, obchodník zo severného Londýna, narazil na údajný šál na aukcii v Bury St Edmunds v Suffolku. Zistil, že je pozoruhodne dobre zachovaný, pričom na látke sú stále viditeľné škvrny od krvi a dokonca aj semena. Neskôr sa ukázalo, že keď bolo telo ženy prevezené do márnice, úradujúci policajný seržant Amos Simpson vzal šál ako „darček“ pre svoju manželku Jane. Napriek tomu, že ho nikdy nenosila, zostal v rodine po celé generácie, kým ho nedal do dražby pra-pra-synovec seržanta Simpsona, David Melville-Hayes. Edwards bol zaskočený, že taká prepracovaná hodvábna šatka zdobená kvetmi mohla patriť zavraždenej Eddowesovej, o ktorej sa vedelo, že je chudobná alkoholička.

Zdá sa však, že dizajn a použité farbivá zodpovedali tým, ktoré sa v tom čase vyrábali v Petrohrade. To viedlo Edwardsa k zamysleniu, či to skutočne mohol byť majetok podozrivého Kosminského, ktorý pochádza z Ruskej ríše. Uvažoval, či ho na mieste činu nenechal samotný vrah. Výskumník sa tak pustil do zdĺhavej série testov DNA na podozrivých škvrnách krvi a semena, za pomoci vzdialených príbuzných obete aj podozrivého. Je neuveriteľné, že testy ich odkázali na priameho potomka zavraždenej ženy. DNA v semene sa zase zhodovala s DNA s jedným z potomkov Kosminského sestry. Podľa Edwardsa to poskytuje definitívny dôkaz identity Jacka Rozparovača – prípad, ktorý zostáva nevyriešený od roku 1888.

Jedna z najväčších záhad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Smutné detstvo

Kosminski sa narodil 11. septembra 1865, v čase vrážd mal 22 a 23 rokov. Vyrastal v Klodawe pri Varšave ako najmladší zo siedmich detí, pričom jeho otec zomrel, keď mal iba osem rokov. Jeho matka sa znovu vydala a záznamy naznačujú, že mohol byť sexuálne zneužívaný nevlastným otcom. V roku 1882, šesť rokov pred vraždami, rodina utiekla do londýnskeho East Endu, aby unikla rastúcemu antisemitizmu vo východnej Európe po smrti cára Alexandra II. Počas vyšetrovania vraždy doktor Robert Anderson, vedúci londýnskeho kriminálneho oddelenia, označil Kosminského za hlavného podozrivého.

Predtým dôverné policajné správy, publikované v roku 1894 ako Macnaghtenovo memorandum, uvádzali, že detektívi sa domnievali, že prechovával veľkú nenávisť k ženám, najmä k triede prostitútok, a mal silné vražedné sklony. Keďže neexistovala ani jedna potvrdená fotografia Kosminského, Edwards požiadal mužovu rodinu o staré portréty, ktoré by použil v technologicky vyspelom počítačovom programe navrhnutom na rekonštrukciu jeho tváre na základe čŕt jeho príbuzných. Výsledný portrét? Zamyslený mladý chlapík s ostrihanými vlasmi, výraznými lícnymi kosťami a intenzívnym pohľadom.

Väzby na slobodomurárov

Edwards sa odvtedy pustil hlbšie, presvedčený, že skutočným dôvodom, prečo sa Jack Rozparovač vyhol zajatiu, bolo to, že jeho brat bol spojený so slobodomurármi. Vo februári 2023 sa mu do rúk dostalo niekoľko záberov, z ktorých jeden zachytáva elegantnú partiu 15 pánov. Ukázalo sa, že boli členmi lóže Izrael, slobodomurárskej skupiny založenej pre židovských prisťahovalcov, ktorí si vytvorili domov na britských brehoch. Na zábere vynikal Kosminského brat Isaac. Edwards je pevne rozhodnutý, že Rozparovač nebol len náhodným vrahom, ale riadil sa slobodomurárskym scenárom. Čo je však skutočne mrazivé, je záhadná správa nájdená na mieste činu v Eddowes. Priamo tam bola kriedou napísaná záhadná veta: „Židia sú muži, ktorých nemožno za nič obviňovať.“

Napriek všetkému sa Kosminski potuloval na slobode – až do roku 1890. Následne sa zbláznil a myslel si, že počuje hlasy. Keď vytiahol nôž na svoju sestru, bol poslaný do blázinca Colney Hatch v severnom Londýne. Po 28 rokoch naposledy vydýchol v Leavesden Asylum v Herts.

Viac o téme: VrahIdentitaJack RozparovačAaron Kosminski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu