Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Šachovnica v strede boxerského ringu? VIDEO šachboxu koluje po internete! Bizarnejší šport ste ešte nevideli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

USA – Športy ako futbal, hokej, bejzbal či basketbal majú množstvo fanúšikov po celom svete. Existujú však aj také športy, ktoré sú o niečo menej známe, no o to bizarnejšie. Príkladom je takzvaný šachbox, o ktorom mnohí doposiaľ ani len netušili.

Šachbox možno definovať ako hybridný šport, keďže je rozdelený do dvoch disciplín – šachu a boxu. Na sociálnych sieťach sa pred pár mesiacmi objavilo video, ktoré dokumentuje jeden takýto zápas. „Šachbox musí byť najšialenejší šport v celej histórii,“ znie popis k záberom. Video zachytáva dvoch súťažiacich, ktorí si najskôr zahrajú šach v boxerskom ringu a o chvíľu neskôr majú skutočný zápas.

Ako vyplýva zo záberov, v tomto bizarnom športe dvaja bojovníci striedavo hrajú kolá bleskového šachu a boxu, až kým jeden z nich nevyhrá, informuje portál Unilad. Športové podujatie sa koná v boxerskom ringu so šachovnicou postavenou na stole uprostred. Napriek tomu, že oba športy existujú aj samostatne, v hre existujú pravidlá, ktoré nie sú typické pre žiadny z nich. Šachbox sa hrá na 11 kôl – šesť šachových a päť boxových, pričom sa medzi sebou striedajú. Vyhrá ten, kto ukončí zápas knockoutom, rozhodnutím rozhodcu, matom či uplynutím časového limitu v šachu.

Vôbec prvý zápas zorganizoval v roku 2003 Holanďan lepe Rubingh, ktorý dokonca založil Svetovú šachboxovú organizáciu a stal sa úplne prvým šampiónom. Šachbox má sj svoje riadiace orgány v podobe Svetovej šachovej asociácie a Svetovej organizácie šachového boxu. Jeho popularita v poslednej dobe masívne vzrástla, a to predovšetkým vo Veľkej Británii, Indii, Fínsku, Francúzsku a Rusku.

Viac o téme: ŠachŠportBoxŠachbox
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu