Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Sofia sa stravuje potravinami z kontajnerov: Ročne minie na jedlo iba 80 eur! Neuveríte, čo všetko už našla

(Zdroj: Instagram/dumpsterdivingwsoff)

SYDNEY - Dvadsaťdeväťročná Sofie Juelová-Andersenová sa pred tromi rokmi začala venovať vyberaniu potravín z odpadkových košov a tvrdí, že jej to zmenilo život. Spočiatku sa sústredila len čerstvé produkty, ale čoskoro si uvedomila, že si týmto spôsobom dokáže zabezpečiť jedlo na celý rok za veľmi symbolickú cenu.

Dánka Sofie Juelová-Andersenová žije aktuálne v Sydney a približne pred tromi rokmi sa začala prehrabávať v odpadových kontajneroch supermarketov, kde našla potraviny v hodnote stoviek eur. V súčasnosti sa tejto činnosti venuje každý týždeň a ročne minie na jedlo len 137 dolárov (83 eur). „Z prehrabávania v kontajneroch sa pre mňa stala záchranná misia,“ vysvetľuje manažérka reštaurácie, ktorá pochádza z dánskeho z Aarhusu, pre denník Daily Star. „Toľko dobrého jedla sa vyhodí a supermarkety pritom vedia, že sú ľudia, ktorí si nemôžu dovoliť jesť,“ prezradila. O tom, že sa dá v supermarketových kontajneroch dostať ku kvalitnému jedlu, vedela vraj už dávnejšie, keď žila v Dánsku. 

Napriek tomu, že Sofie mala vždy dostatok peňazí, považovala vyberanie jedla z kontajnerov za úspornú alternatívu, ako si doplniť zásoby. Cez deň prehľadávala s kamarátkou kontajnerové stojiská supermarketov a robila si poznámky pre svoje nočné výpravy za potravinami, pretože v niektorých lokalitách je takáto činnosť zakázaná. „Zavolala som kamarátke a večer išla so mnou von. Boli sme sa pozrieť do kontajnera v supermarkete a našli sme veľa zeleniny. Keďže sme to robili prvý raz, veľa sme si toho nevzali, ale zobrali sme si zeleninu, o ktorej sme si mysleli, že sa dá zjesť,“ uviedla.

Neskôr našla kontajner na všeobecný odpad, ktorý sa používal na vyhadzovanie všetkých druhov balených potravín. „Množstvo odpadu ma skutočne ohromilo. V zadnej časti supermarketu boli doslova dva kontajnery plné balených potravín: celých kurčiat, sladkostí, nápojov, raz sme našli 300 plechoviek diétnej koly ešte v škatuliach. Boli vyhodené z rôznych dôvodov, videli sme celú škatuľu fliaš kombuchy, pretože jedna z plechoviek bola poškodená. Nepodarená zelenina, tovar s jednodňovou expiráciou a poškodené obaly sú dôvody, prečo sa tieto veci vyhadzujú do kontajnera. Väčšinou však ide o potraviny, ktorým skončila platnosť pred jedným alebo dvoma dňami,“ prezradila.

Sofie posielala priateľom množstvo fotografií a zverejňovala ich na svojom Instagrame. Oni však boli stále presvedčení o tom, že takýto spôsob hľadania potravín je nechutný. „Ale keď som im neskôr ukázala fotografie a videá, boli ohromení. Povedali, že je to ako jedlo, ktoré si kúpili v supermarkete,“ povedala Sofie. Keď Sofie začínala s hľadaním kvalitných potravín v kontajneroch, míňala na jedlo približne 100 dolárov (60 eur) týždenne. Teraz sa jej však výdavky na potraviny úplne zredukovali a prežíva len z toho, čo sa jej podarí zachrániť z kontajnerov supermarketov. „Zo zvedavého hľadania pokladov sa stala voľba životného štýlu. Už vôbec nemíňam peniaze na jedlo a mám pocit, že nemám ani zďaleka takú chuť na veci ako kedysi. Minule som si išla kúpiť soľ a v supermarkete som sa úplne stratila, pretože to bolo tak dávno, čo som tam bola naposledy," uviedla.

„Dávam si tiež záležať na tom, aby som spotrebovala každý kúsok jedla, ktorý z kontajnerov získam. Veď prečo by som ho zachraňovala, keby som ho vyhodila. Takže rada varím a skúšam experimentálne recepty, ktoré nenájdete v žiadnej knihe,“ hovorí spokojne. V jednom z kontajnerov údajne narazila na desať kusov plne zabalenej pizza margarita, všimla si avokádo, červenú papriku a tiež petržlenovú vňať. Keď to všetko spojila, vykúzlila chutnú večeru, ktorú by sa nehanbila servírovať ani priateľom. Vďaka svojim úsporným nálezom si Sofie môže dovoliť luxus pracovať len štyri dni v týždni. „Vyberanie jedla zo smetiakov mi umožňuje pracovať menej. Mám len štvordňový pracovný týždeň, pričom jeden z dní trvá len štyri hodiny. Prináša mi to veľa finančnej a osobnej slobody,“ dodala.

Viac o téme: PotravinyOdpadkové košeŽena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu