Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Žena kvôli pracovnému stresu pribrala 20 kilogramov za rok: Dala výpoveď, z jej premeny vám spadne sánka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GUANGDONG – V posledných rokoch sa veľa hovorí o syndróme vyhorenia. Tento stav nielenže negatívne ovplyvňuje život človeka, ale rovnako môže mať vplyv aj na jeho váhu. Príkladom je zamestnankyňa, ktorá v dôsledku pracovného stresu pribrala dvadsať kilogramov.

Dvadsaťštyriročná Ouyang Wenjingová z provincie Guangdong v južnej Číne uviedla na sociálnej sieti Xiaohongshu, že v dôsledku pracovného stresu za rok pribrala 20 kilogramov. Jej hmotnosť sa tak zvýšila zo 60 na 80 kilogramov. Wenjingová nešpecifikovala charakter práce, no prezradila, že pracovala nadčasy, mala nepravidelné zmeny a objednala si donášku jedla do práce, informuje portál SCMP. Práca ju však fyzicky aj duševne ničila, čo bol dôvod, prečo sa v júni minulého roka rozhodla podať výpoveď. Odvtedy sa údajne cíti oveľa lepšie a dokonca sa jej podarilo schudnúť.

Na strednej škole podľa jej slov vážila 105 kilogramov a za štyri roky sa jej podarilo schudnúť až 45 kilogramov. Podarilo sa jej to vďaka zníženému príjmu tukov a cukrov a tiež do jedálnička zarazila obilniny, zeleninu a bielkoviny. Jej prípad však nie je jediný. Istá 33-ročná z finančného centra v Šanghaji uviedla, že za dva mesiace pribrala tri kilogramy. Aj ona nárast hmotnosti pripisuje pracovnému stresu.

Kultúra „996“, ktorá zahŕňa prácu od 9:00 do 21:00 šesť dní v týždni, je rozšírená v čínskych technologických firmách a veľkých korporáciách v mestách ako Peking, Šanghaj a Šen-čen, uvádza agentúra Bloomberg. Deje sa tak napriek tomu, že čínske pracovné zákony stanovujú, že pracovníci by nemali presiahnuť 40 hodín práce týždenne. Kultúra „996“ čelí v čínskej spoločnosti protireakcii, pričom mnohí mladí profesionáli opúšťajú svoje náročné kariéry v meste v snahe dosiahnuť zdravšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom v malých mestách. Hoci táto kultúra môže viesť k priberaniu, korelácia medzi prírastkom hmotnosti a syndrómom vyhorenia sa netýka výlučne Číny.

Žena kvôli pracovnému stresu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia vedcov z Aténskej univerzity z roku 2019 zistila, že zamestnanci, ktorí sa cítia prepracovaní alebo vyhorení, si osvojujú nezdravé správanie, ktoré môže spôsobiť priberanie. Výskumníci prijali takmer 1 000 mužov a žien pracujúcich na plný úväzok a požiadali ich, aby odpovedali na otázky týkajúce sa ich pracovnej záťaže, pocitov vyčerpania alebo vyhorenia, výživy a fyzickej aktivity. Výsledky ukázali, že vyčerpaní zamestnanci s náročnou pracovnou záťažou sa častejšie prejedajú a konzumujú jedlá, ktoré obsahujú viac tuku. Kvôli pracovnému vyčerpaniu tiež nemajú dostatok energie na fyzickú aktivitu.

Viac o téme: PrácaStresPriberanieSyndróm vyhorenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu