Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Vedkyňa vysvetlila, prečo sa scenár z Jurského parku NIKDY nenaplní: Skúšala som to, nefunguje to!

(Zdroj: Facebook/Colossal Biosciences/Getty Images)

TEXAS – Napriek tomu, že odborníkom vo filme Jurský park sa podarilo prinavrátiť dinosaury do súčasnosti, podľa odborníčky to v skutočnosti možné nie je. Predstavila hneď niekoľko dôvodov, prečo je pre vedcov takmer nemožné priviesť tieto starodávne tvory opäť k životu.

Keď ste prvýkrát sledovali film Stevena Spielberga Jurský park z roku 1993, pravdepodobne ste pociťovali veľký úžas nad všetkými vedeckými možnosťami – že jedného dňa v budúcnosti skupina vedcov privedie späť hŕbu dinosaurov. Doktorka Beth Shapirová z americkej biotechnologickej a genetickej spoločnosti Colossal Bioscience však hovorila o tom, prečo sa to pravdepodobne nestane. Zatiaľ čo spoločnosť podniká kroky na prinavrátenie vyhynutých zvierat, ako je mamut srstnatý, tasmánsky tiger a dodo, návrat dinosaurov je príliš nereálny – minimálne tak, ako je to znázornené v Jurskom parku.

„Dinosaury vyhynuli pred viac ako 65 miliónmi rokov. Najstaršia DNA, ktorú sme doteraz získali, je stará 1 až 2 milióny rokov, ale väčšina DNA degraduje o 10 alebo 20 000 rokov,“ uviedla Shapirová vo videu, ktoré spoločnosť nedávno publikovala na Facebooku. Zároveň vysvetlila, že na fosíliách a skalách nie je žiadna DNA a rovnako nie je možné získať DNA z komárov konzervovaných v jantáre. „Skúsila som to, nefunguje to,“ uviedla. „Prinavrátenie dinosaurov do súčasnosti sa jednoducho neuskutoční,“ uzavrela odborníčka.

V článku z roku 2015 magazínu The Prospect doktorka Shapirová ďalej skúmala myšlienku opätovného prinavrátenie dinosaurov do súčasnosti, ako bola prezentovaná v Jurskom parku. Vo filme vedci použili DNA žaby namiesto chýbajúcich genómov. Shapirová v článku vysvetlila, že zámerom je zvyčajne nájsť a nahradiť tie isté kúsky od blízkeho príbuzného. Obnovenie chýbajúceho génu integrálneho ku konkrétnemu druhu je však takmer nemožné. „Geneticky čisté verzie akéhokoľvek vyhynutého druhu pravdepodobne nebudú možné,“ dodala odborníčka.

Viac o téme: DinosauryJurský parkVyhynuté druhy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu