Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Pozostatky svätej Terézie z Ávily z roku 1582 šokovali cirkev aj odborníkov: Veď to je hotový zázrak!

(Zdroj: Profimedia)

ÁVILA - V španielskej diecéze Ávila nedávno otvorili kvôli výskumu hrob rehoľníčky, svätej Terézie - vlastným menom Teresa Sánchez de Cepeda y Ahumada. Táto svätica zomrela v roku 1582 a odborníci sú veľmi prekvapení zo stavu jej telesných pozostatkov.

Pozostatky v hrobe Terézie z Ávily, ktorá zomrela v roku 1582, mnohých prekvapili. Rád bosých karmelitánok, do ktorého kedysi patrila, ako aj mnísi a kňazi hrob otvorili v rámci zložitého procesu skúmania relikvií srdca, ruky a ramena tejto svätice. Stav tela ich ohromil a predstavitelia diecézy uviedli, že jej tvár zostala neporušená. Vysvetlili, že hrob bol naposledy otvorený v roku 1914. V tlačovej správe sa podľa Fox News uvádza: „Proces, ako sa dostať k striebornej urne, v ktorej je telo svätej Terézie, bol veľmi zložitý. Najprv bolo potrebné odstrániť mramorovú dosku v hrobe.“ Podľa správy bola urna otvorená v miestnosti, kde bude prebiehať výskum, a to za prítomnosti vedeckého lekárskeho tímu a členov cirkevného súdu.  

Podľa otca Marca Chiesu sa telesné pozostatky Terézie z Ávily zachovali v pozoruhodne dobrom stave a porovnávali ich s fotografiami, ktoré vznikli po poslednom otvorení hrobu. „Odkryté časti, teda tvár a chodidlo, sú rovnaké ako v roku 1914,“ uviedol v tlačovej správe. „Nie je tam farba kože, pretože je mumifikovaná, ale je to vidieť, najmä v strede tváre. Vyzerá dobre,“ dodal. „Odborníci vidia Terezinu tvár takmer jasne,“ prezradil. Skúmanie tela svätice pomohlo vedcom definovať zdravotné ťažkosti, ktorými trpela pred smrťou. „Vieme, že posledných niekoľko rokov bolo pre ňu komplikované kráčať kvôli bolestiam, ktoré sama opisuje,“ povedal Chiesa.

„Niekedy pri pohľade na telo objavíte viac, než o čom človek hovoril. Pri analýze relikvie nohy v Ríme sme zistili prítomnosť vápenatých ostrôh, ktoré takmer znemožňujú chôdzu,“ doplnil kňaz. „Ona však kráčala do Alba de Tormes a potom zomrela, ale jej túžbou bolo pokračovať a ísť vpred napriek fyzickým defektom,“ dodal. Podľa Chiesu je analýza Terezinho tela ešte len v počiatočnom štádiu, ale očakáva, že projekt naučí vedcov, ako lepšie uchovávať relikvie. „Z podobných výskumov vieme, že sa od Terézie dozvieme veľmi zaujímavé údaje a tiež odporúčania na ochranu pamiatok, ale to bude až v ďalšej fáze,“ doplnil kňaz.

Viac o téme: HrobPozostatkyExhumáciaDiecézaRehoľníčkaTerézia z Ávily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu