Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Vedci prišli so smutnou správou: So Saturnom sa niečo deje! TAKTO ho už o niekoľko rokov neuvidíme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MARYLAND – Pozorovateľom hviezd zostáva už len pár mesiacov na to, aby mohli vidieť prstence okolo Saturnu, druhej najväčšej planéty slnečnej sústavy. Podľa odborníkov tieto prstence zmiznú, no nie navždy.

Planéta, druhá najväčšia v slnečnej sústave, sa chystá odkloniť od strany Zeme, kvôli čomu budú jej ikonické prstence voľným okom neviditeľné. Kozmický balet sa má uskutočniť začiatkom roku 2025 a prstence nebude vidno najmenej šesť mesiacov. Tento jav sa vyskytuje každých 13 alebo 16 rokov, pretože prstence, ktoré sú široké viac ako 280-tisíc kilometrov, sú také tenké, že je neuveriteľne ťažké ich vidieť, keď sa Saturn otočí iným smerom, informuje portál Earth.com.

V roku 2018 sa však ukázalo, že prstene z planéty miznú. Pozorovania sond Voyager 1 a 2 pred desiatkami rokov ukázali, že ich gravitácia vťahuje do Saturnu. Dobrou správou ale je, že nikto sa v súčasnosti na Zemi nemusí obávať, že uvidí planétu bez prstencov, pretože ak budú miznúť súčasným tempom, úplne zaniknú asi o 100 miliónov rokov. James O’Donoghue z Goddardovho vesmírneho letového centra NASA v Greenbelte v štáte Maryland podľa denníka Mirror povedal: „Stále sa snažíme presne zistiť, ako rýchlo prstence erodujú. V súčasnosti výskum naznačuje, že prstence budú súčasťou Saturnu len ďalších niekoľko stoviek miliónov rokov.“

Podľa jeho slov to síce môže znieť ako dlhá doba, ale v histórii vesmíru ide o relatívne rýchlu smrť. „Máme veľké šťastie, že sme tu v čase, keď prstene ešte existujú,“ dodal O’Donoghue. Saturn má sedem odlišných prstencov, ktoré sa skladajú z ľadu, kamenných trosiek a prachu. Saturn, „plynový gigant“ ako Jupiter, je šiesta najvzdialenejšia od Slnka v našej slnečnej sústave. Je vzdialená asi 1 426,9 milióna kilometrov od Slnka a asi 1 276 miliónov kilometrov od Zeme. Je tiež asi deväť a pol krát väčšia ako Zem.

Viac o téme: PrstenceSaturn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu