Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Experti odhalili „zombie hubu“, ktorá požiera muchy zaživa: Hrozivé FOTO! Toto sa môže diať aj u vás doma

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ – Odborníci z Kodanskej univerzity publikovali podivné zábery, ktoré ilustrujú správanie huby Entomophthora muscae. Tá požiera muchy a následne priťahuje zdravé jedince, ktoré majú s mŕtvym hmyzom nekrofilný sex. Týmto spôsobom sa huba šíri aj v našich domovoch.

Docent Henrik De Fine Licht z univerzity v článku uviedol: „Zombie muchy často vidíme, keď narazíme na mŕtvu muchu sediacu na okne obklopenú bielym prstencom spór. Výskum ukázal, že až 60 až 80 percent múch, ktoré poletujú v danej miestnosti, môžu byť infikované touto hubou.“ Video ukazuje infikovanú muchu s hubou, ktorá rastie zvnútra von a rozpína ​​sa takmer ako pukance v priebehu 24 hodín. Pochutnáva si na živinách vo vnútri muchy, a napokon prevezme kontrolu nad mozgom hmyzu.

Entomophthora muscae môže infikovať iba muchy domáce a ovocné mušky. Výskumníci sa zamerali na poddruh infikujúci ovocné mušky a dali dohromady sekvenciu genómu húb – jej genetickú výbavu. Veria, že v budúcnosti sa huba môže ukázať ako účinný odpudzovač hmyzu a základ pre nové psychofarmaká u ľudí.

„Genóm je katalógom všetkých génov nachádzajúcich sa v hube, čo nám hovorí niečo o schopnostiach organizmu. Takýto katalóg nám môže pomôcť zistiť, ktoré gény sú aktívne v mozgu muchy v momente, keď ho huba transformuje,“ dodal De Fine Licht.

Viac o téme: HubaMuchaVýskumníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu