Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Vodiči, pozor: Zlým držaním tela za volantom riskujete PÄŤ zdravotných problémov! Takto sa im vyhnete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Fyzioterapeutka varuje motoristov pred nesprávnou polohou sedačky pri riadení auta. To podľa jej slov môže viesť k zlému držaniu tela a neskôr aj nepríjemným zdravotným problémom. Pri nastavovaní sedačky by ste preto mali myslieť predovšetkým na tieto záležitosti.

Sammy Margová z kliniky Smartphysio Hampstead pre denník Daily Mail odhalila päť zdravotných komplikácií, ktoré súvisia so zlým držaním tela. Šoférovanie môže výrazne ovplyvniť držanie tela, najmä pre tých, ktorí trávia dlhé hodiny v aute pri dochádzaní do práce alebo pri jazde autom. Poloha v sede môže viesť k stuhnutosti, svalovej nerovnováhe, zníženej pružnosti a veľkému namáhaniu dolnej časti chrbta. Margová varuje predovšetkým pred piatimi hlavnými zdravotnými problémami spôsobenými zlým držaním tela.

Vodiči, pozor: Zlým držaním
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

1. Napätie a nepohodlie krku a ramien

Podľa odborníčky to môže viesť k chronickému nepohodliu, svalovému napätiu a napokon stuhnutiu a zníženiu rozsahu pohybu.

2. Chronická bolesť chrbta

Sedenie s nepodporovanou dolnou časťou chrbta môže viesť k svalovej nerovnováhe, ako aj stláčaniu bedrových platničiek, svalovej únave a časom k rozvoju chronickej bolesti dolnej časti chrbta. Nedostatok pohybu počas jazdy môže tento problém zhoršiť znížením prirodzeného maziva a pružnosti kĺbov chrbtice.

Vodiči, pozor: Zlým držaním
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Zaoblené ramená a „hrb“

Zaoblené ramená môžu viesť k štrukturálnym zmenám v priebehu času. To môže viesť k zníženej hrudnej pohyblivosti, zníženej kapacite pľúc a zvýšenému namáhaniu krčnej chrbtice. Často sa u ľudí tiež vyskytuje takzvaný „hrb“, ktorý je spôsobený nadmerným hrbením chrbtice.

4. Bolesti hlavy a/alebo migrény

Zhrbená poloha (ktorá je medzi vodičmi bežná) môže zaťažiť svaly a nervy na krku, čo vedie k bolestiam hlavy. Napätie v hornej časti chrbta a ramien môže tiež prispieť k bolestiam hlavy.

Vodiči, pozor: Zlým držaním
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Ischias

Ischias nastane, keď sa sedací nerv, ktorý prechádza z dolnej časti chrbta nadol na každú nohu, stlačí alebo podráždi. Zlé držanie tela pri riadení môže prispieť k tomu, že vyvíja tlak na driekovú chrbticu alebo piriformisový sval, čo môže dráždiť sedací nerv.

Ako nastaviť sedadlo vodiča, aby ste sa vyhli zlému držaniu tela

V moderných autách vybavených sedadlami s viacerými možnosťami nastavenia skutočne neexistuje ospravedlnenie pre vodičov, ktorí nedokážu nájsť optimálnu polohu. Predstavitelia spoločnosti AutoTrader sa podelili o tipy, ako nájsť ideálne nastavenie.

Vodiči, pozor: Zlým držaním
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

  • Poloha sedadla: Nastavte sedadlo tak, aby vaše nohy pohodlne dosiahli na pedále s miernym pokrčením v kolenách. Pri držaní volantu by ste mali mať kolená nižšie alebo na úrovni bokov a ruky by ste mali mať mierne pokrčené v lakťoch.
  • Výška sedadla: Vaše boky by mali byť o niečo vyššie ako kolená, aby ste znížili tlak na spodnú časť chrbta. Uistite sa, že medzi hlavou a strechou auta je priestor aspoň na šírku päste.
  • Uhol sedadla: Ak chcete znížiť tlak na spodnú časť chrbta, mierne nakloňte operadlo sedadla tak, aby bolo v uhle 100 až 110 stupňov. Vyhnite sa prílišnému nakláňaniu, pretože to môže viesť k hrbeniu, čo zase zaťahuje krk a ramená.
  • Bedrová opierka: Veľa modelov teraz ponúka nastaviteľnú bedrovú opierku, ktorú si môžete prispôsobiť prirodzenej krivke krížov. Ak ju však nemáte, môžete si kúpiť bedrový vankúš alebo použiť zrolovaný uterák, ktorý umiestnite na spodok chrbta, aby ste zabránili hrbeniu.
Viac o téme: TipyVodičDržanie telaAutoFyzioterapeutka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu