Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Bizár v ZOO: Tridsať mamičiek pred zvieracím výbehom odhodilo tričká a začalo dojčiť! Dôvod vás dojme

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBLIN – Dojčiace matky si v dublinskej zoologickej záhrade sadli pred budúcu mamu Mujur, aby kriticky ohrozenému orangutanovi ukázali, ako sa má dojčiť. Vedenie zoologickej záhrady urobilo tento rázny krok po tom, čo dve predchádzajúce gorilie mláďatá uhynuli.

Dojčiace mamičky sa vyzliekli do pol pása, aby pomohli samici orangutana, ktorá sa snaží starať o svoje potomstvo. Zamestnanci dublinskej zoo zasiahli u matky prírody, keď sa dozvedeli, že obyvateľka zoo Mujur je tretíkrát tehotná. Prvé dve mláďatá 19-ročnej samice uhynuli v rokoch 2019 a 2022 po tom, čo nevykazovala potrebné materské vlastnosti. Preto zoo pozvala 30 dojčiacich žien v nádeji, že to zlepší Mujurin materský inštinkt. Pôrodná asistentka a špecialistka na dojčenie v Národnej pôrodnici Lizzie Reevesová a jej osem kolegov v priebehu jedného dňa naverbovali 30 dobrovoľníčok, informuje BBC. Zoologická záhrada zatvorila orangutaní dom pre verejnosť, aby si ženy mohli vyzliecť zvršky a ukázať orangutanovi, ktorého druh je kriticky ohrozený, ako sa kŕmi mláďa. 

Reevesová povedala: „Pozrite, orangutan nenosí tričko. Tak si vyzliekli tričká a podprsenky, aby Mujur doslova všetko videla.“ Keďže orangutany radi zrkadlia správanie iných, odborníci dúfali, že úsilie mamičiek naučí Mujur, čo má robiť, keď opäť príde jej čas. Zdravotná sestra bola z priebehu akcie nadšená. „Boli také obetavé a láskavé k Majur. Dokonca aj po narodení mláďaťa sa tri z matiek vrátili a kŕmili svoje deti pred ňou. Bol to naozaj dobrý príklad toho, že ženy podporujú ženy bez ohľadu na ich druh,“ uviedla Reevesová.

Prvá mamička Nora Murphyová sa prihlásila, pretože si myslela, že to bude dobrý príbeh pre jej 10-mesačnú dcérku Elodi, uvádza The Guardian. Povedala: „Od toho sme tu, aby sme pomohli ďalšej matke a naučili ju, že toto je to, čo má robiť.“ Vo vyhlásení zoologickej záhrady sa uvádza: „V súčasnosti sa v zoologickej záhrade nachádzajú dve matky. Mujur s mimoriadnym záujmom sledovala ženy, ako kŕmia svoje mláďatá cez sklo, a dokonca niektoré ich činnosti zrkadlila.“ Mujur, ktorá 31. júla porodila zdravého samčeka, ukázali aj videá iných orangutanov, ako kŕmia svoje mláďatá. Hoci Mujur mláďa bozkávala, čistila a starala sa oň, nedávala ho do správnej polohy na dojčenie. 

 

Dublin Zoo’s 19-year-old orangutan Mujur gave birth to a healthy male infant on the 31st July. This beautiful newborn...

Posted by Dublin Zoo on Monday, August 12, 2024

Predstavitelia zoo teraz kŕmia mláďa z fľaše, kým nebude pripravené na prevoz do Monkey World v Dorsete, kde sa mu odborníci venujú špecializovanú starostlivosť vzhľadom na jeho genetický profil. Otcom mláďaťa bol Sibu, ktorý bol považovaný za dôležitého patriarchu európskeho chovného programu. Sibu zomrel vo februári. Predstavitelia zoologickej záhrady na margo mláďaťa uviedli: „Bude ťažké sa s ním rozlúčiť, sme však presvedčení, že ho posielame na najlepšie možné miesto, aby sa mohol ďalej rozvíjať a prospievať.“

Viac o téme: MláďaOrangutanDojčenieZoologická záhradaDobrovoľníčky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu