Utorok10. september 2024, meniny má Oleg, zajtra Bystrík

Strážite si hmotnosť? Týmto PIATIM alkoholickým drinkom sa radšej vyhnite! Majú viac kalórií ako bežné raňajky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ak sa práve snažíte schudnúť alebo si dávate pozor na to, aby ste sa vtesnali do obľúbeného oblečenia, mali by ste vedieť, akým nápojom sa vyhýbať. Leto je totiž ideálnym obdobím na stretnutia s priateľmi a vychutnávanie si rôznych lahodných drinkov. Pamätajte však na to, že alkohol môže spôsobiť vo vašom metabolizme hotovú katastrofu.

Zopár drinkov neuškodí vašej postave a zdraviu, ale niektoré z nich obsahujú prekvapivo veľa kalórií. Ak sa teda snažíte schudnúť, mali by ste sa im vyhnúť. Odborníčka na výživu Georgia Chiltonová pre denník Mirror upozornila na päť nápojov, na ktoré by ste mali pri chudnutí zabudnúť a zároveň ponúkla niekoľko vhodnejších alternatív.

Strážite si hmotnosť? Týmto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

1. Pivo

Ako prvé radí, aby ste sa vyhýbali pivu. Podľa odborníčky môže mať 200 až 300 kalórií. Ide o obľúbený letný nápoj, ale ak chcete schudnúť, odporúča zvoliť si menej kalorickú alternatívu. Uviedla, že lepšie sú nízkoalkoholické varianty. Patrí medzi ne Corona Extra, ktorá má 148 kalórií, Coors Light, ktorá má 102 kalórií, alebo Lucky Saint s iba 53 kalóriami fľašu.

Strážite si hmotnosť? Týmto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Piña colada

Druhým nápojom je populárna Piña colada. Tieto koktaily môžu mať vďaka veľkému obsahu tuku približne 300 až 400 kalórií na jeden nápoj. Vyrábajú sa z kokosového krému, ktorý obsahuje veľa tuku a kalórií, a ananásová šťava rýchlo zvyšuje obsah cukru. Chiltonová uviedla, že typická dávka môže mať viac ako 15 gramov tuku, čo je alarmujúce číslo a predstavuje takmer pätinu odporúčaného príjmu pre ženy. Ak chcete niečo zdravšie, môžete vyskúšať rum a kokosovú vodu s trochou ananásovej šťavy. Podľa odborníčky obsahuje tento drink menej cukru, hydratuje a má len približne 150 kalórií.

Strážite si hmotnosť? Týmto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Daiquiri

Ďalším letným favoritom je daiquiri. Tento mrazený koktail je ideálny na horúce dni, lebo je veľmi osviežujúci, ale jeden nápoj môže mať od 200 do 300 kalórií. „Často sa vyrába z vopred pripravených zmesí, ktoré sú známe vysokým obsahom cukru. Opäť platí, že vzhľadom na vysoký obsah pridaného cukru je pravdepodobné, že zažijete rýchly vrchol a potom pokles jeho hladiny v krvi, čo ovplyvní vašu energetickú hladinu a pocit hladu,“ vysvetlila odborníčka. Ak chcete lepšiu alternatívu, Chiltonová navrhla klasické daiquiri s čerstvou limetkovou šťavou, obyčajným sirupom a trochou rumu. Takýto drink bude mať len 120 až 150 kalórií a menej cukru

4. Long Island Iced Tea

Na zozname je aj koktail Long Island Iced Tea. Nielenže má veľmi vysoký obsah alkoholu s jeho piatimi rôznymi druhmi (vodkou, bielym rumom, ginom, tequilou a triple sec), ale je aj vysoko kalorický s neuveriteľnými 500 kalóriami na jeden nápoj. Chiltonová upozornila, že je to podobné ako pri daiquiri: „Okrem množstva alkoholu sa Long Island Ice Tea dopĺňa kolou a sirupom, ktoré výrazne zvyšujú obsah cukru. Je pravdepodobné, že dôjde k rýchlemu nárastu a následnému poklesu hladiny cukru v krvi, čo ovplyvní vašu energetickú hladinu a pocit hladu.“ Preto namiesto toho navrhuje limonádu s vodkou a troškou koly, ktorá má len 100 až 150 kalórií.

Strážite si hmotnosť? Týmto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Espresso Martini

Na zoznam vysokokalorických nápojov sa dostalo aj Espresso Martini. Jedna porcia má síce iba 200 kalórií, ale problémom je zmes kofeínu a alkoholu. „Ich spoločné požitie má viacero protichodných účinkov, najmä preto, že alkohol je depresívny a kofeín je stimulant. Tieto účinky zahŕňajú únavu a sedatívny efekt spôsobený alkoholom, ako aj zvýšený pocit bdelosti, ktorý môže viesť k zvýšenému pitiu alkoholu,“ vysvetlila Chiltonová. Ak je to možné, dajte si verziu bez kofeínu a vyskúšajte sirup bez cukru alebo použite menej sirupu a nápoj bude aj zdravší. Medzi ďalšie nízkokalorické nápoje patrí pohár Prosecca, ktorý má len 80 kalórií, alebo napríklad White Claw Hard Seltzer Black Cherry so sódou iba s 95 kalóriami.

Viac o téme: AlkoholChudnutieKalórie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu