Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hoci sú zdravé a nízkokalorické, táto skupina ľudí by nemala jesť marhule: Už malá dávka môže byť smrteľná!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Keď sa povie leto, veľa ľudí si okamžite predstaví sladké a osviežujúce ovocie. Marhule sú typickou letnou pochúťkou, ktorá obsahuje množstvo dôležitých vitamínov a minerálov. Ako ale zistila jedna štúdia, ľudia s týmto rozšíreným zdravotným problémom by sa im radšej mali vyhnúť.

Jedným z najobľúbenejších ovocí mnohých ľudí v letnej sezóne sú sladké marhule. Táto rastlina, ktorá spolu so slivkami, mandľami, broskyňami, višňami a čerešňami patrí do rodu Prunus, pochádza z oblasti Strednej Ázie a severovýchodnej Číny smerom k hraniciam s Ruskom. Vedeli ste však, že marhule obsahujú veľké množstvo antioxidantov, ktoré sú kľúčové pre posilnenie imunity a zníženie oxidačného stresu? Okrem toho sú mimoriadne výživné, zlepšujú trávenie a dokonca aj zrak, informuje portál Healthline.

Hoci sú zdravé a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov a zároveň majú extrémne málo kalórií. Dve čerstvé marhule (70 gramov) obsahujú: veľmi málo kalórií (iba 34), len 34,8 gramov sacharidov, jeden gram bielkovín, veľmi málo tuku, štyri percentá draslíka, ale aj vitamíny A, C a E. Okrem toho tiež obsahujú beta karotén, luteín a zeaxantín, silné antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú oxidačný stres. Nezanedbateľné je aj množstvo vlákniny v marhuliach, ktorá priaznivo pôsobí na črevá a celý tráviaci systém. Najlepšie je zjesť ich celé a neošúpané, no predtým ich treba dobre umyť.

Marhule sú bohaté na draslík, minerál, ktorý slúži aj ako elektrolyt. Vo vašom tele je zodpovedný za vysielanie nervových signálov a reguláciu svalových kontrakcií a rovnováhy tekutín. Dve marhule (70 gramov) poskytujú 181 miligramov tohto minerálu, čo sú štyri percentá dennej potreby. Keďže draslík úzko spolupracuje so sodíkom pri udržiavaní rovnováhy tekutín, dostatočný príjem môže zabrániť nadúvaniu a udržiavať zdravý krvný tlak.

Hoci sú zdravé a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Analýza 33 štúdií dokonca zistila, že strava bohatá na draslík výrazne znižuje krvný tlak a mala za následok o 24 percent nižšie riziko mŕtvice. Je však dôležité poznamenať, že ľudia, ktorí majú srdcovo-cievne alebo obličkové problémy, by tohto ovocia nemali konzumovať príliš veľa a najlepšie by bolo, keby sa mu úplne vyhli. V opačnom prípade môže dôjsť k nežiadúcim komplikáciám, ktoré v najhorších prípadoch môžu skončiť smrťou.

Viac o téme: VitamínyMarhuleKrvný tlakMinerálySrdcovo-cievne ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu