Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Potápačom sa podarilo nájsť vrak lode z 19. storočia: Zrazu prišiel šok! Na palube odkryli nevídaný poklad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM – V hlbinách Baltského mora našli odborníci vrak lode z 19. storočia plný debien. Podľa tímu poľských potápačov, ktorí ju objavili pri švédskom pobreží, debny obsahovali prekvapenie – starodávne fľaše šampanského.

„Celý vrak je až po okraj naložený debnami so šampanským, minerálnou vodou a porcelánom,“ uviedol Tomasz Stachura, vedúci tímu potápačov Baltictech, pre CNN. Podľa webovej stránky firmy je Stachura jedným z najaktívnejších potápačov vrakov v Baltskom mori, ktorý urobil tisíce podmorských fotografií vrakov. Napriek tomu bol tento nedávny nález iný. Na palube totiž našiel približne 100 fliaš. „Potápam sa už 40 rokov a často sa stáva, že sa nájde jedna alebo dve fľaše, ale objaviť vrak s takým množstvom nákladu, to je pre mňa prvýkrát,“ uviedol v správe. Nález bol podľa neho do značnej miery náhodný, keďže potápači už roky prehľadávajú morské dno a hľadajú potopené lode.

„Práve sme z čistej zvedavosti kontrolovali nové miesta, ktoré som roky skúmal a vtedy sme narazili na tento vrak,“ povedal Stachura. „Nečakali sme, že pôjde o niečo významné, a dokonca sme chvíľu váhali, či sa vôbec máme potápať,“ dodal. Dvaja členovia tímu boli odhodlaní pozrieť sa na vrak, ale podľa príspevku na webovej stránke tímu boli preč takmer dve hodiny. Vrak bol vo veľmi dobrom stave a jeho náklad bol bohatý. „Bolo ho toľko, že bolo pre nás ťažké posúdiť jeho množstvo,“ uvádza sa v príspevku. Hoci šampanské určite poskytlo dôvod na oslavu, boli to fľaše s vodou, ktoré možno najviac osvetlili históriu plavidla. 

V tlačovej správe sa uvádza, že voda bola v zapečatených hlinených fľašiach a mala značku Selters – nemeckú značku vysoko cenenú v 19. storočí, často vyhradenú pre kráľovské stoly a tiež bola považovaná za takmer liečivú. Pochádza z rovnomenného minerálneho prameňa v meste Selters v stredonemeckej spolkovej krajine Hesensko a do fliaš sa plní už viac ako 800 rokov. „Podarilo sa nám odfotiť značku vyrazenú na hlinenej fľaši, ktorá bola od nemeckej spoločnosti Selters – a vyrába sa dodnes,“ uviedol v tlačovej správe potápač a podvodný kameraman Marek Cacaj. Podľa webovej stránky spoločnosti Baltictech bola jeho hodnota taká vzácna, že prepravu sprevádzala polícia.

„Vďaka tvaru známky a s pomocou historikov vieme, že naša zásielka bola vyrobená v rokoch 1850 až 1867. Zaujímavé je, že existuje aj továreň na výrobu keramiky, do ktorej bola voda plnená, a sme s ňou v kontakte, aby sme zistili ďalšie podrobnosti,“ dodal Cacaj. Potápači informovali švédske regionálne úrady o plavidle, ktoré sa nachádzalo približne 37 kilometrov južne od švédskeho ostrova Öland. Vyťaženie fliaš z lode však môže trvať nejaký čas kvôli administratívnym obmedzeniam, uviedol Stachura.

Viac o téme: FľašePotápačiŠampanskéVrak lode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu