PARÍŽ – Mnoho cestovateľov si z výletov odnáša suveníry. Ak sa počas olympijských hier ocitnete v Paríži, môžete domov poslať vôňu klasickej francúzskej kuchyne zakúpením jednej zo známok typu „poškriab a ovoňaj.“
Ste na návšteve Paríža počas olympijských hier a chcete sa podeliť o lákavú vôňu čerstvej bagety? Odpoveďou by mohla byť známka na vašej pohľadnici. Chrumkavá bageta je symbolom Francúzska na celom svete a je základom stravy tamojších obyvateľov už najmenej 100 rokov. Mnohí opisujú vôňu pšenice a kvasníc ako neopakovateľnú. Najnovšie si túto vôňu môžete zobrať aj domov či ju poslať na pohľadnici v podobe známky.
„Stačí, keď si známku takto pretriete prstami,“ povedala pracovníčka pošty Clarisse Briendová pre agentúru Reuters. „Môžete cítiť vôňu chleba aj bagety,“ dodala. Napriek tomu, že pre turistov môže ísť o lákavú ponuku, francúzski gastronomickí odborníci z nápadu až takí nadšení nie sú. „Naše droždie je jemné,“ povedala Jeanne Barrereová, manažérka pekárne Leonie neďaleko parížskeho bulváru Champs-Elysees. „Toto vonia skôr ako vanilka,“ uviedla ďalej. Šéf pekárne Barrere Harlem Gbodialo cítil sladkú, ovocnú vôňu, ktorú nevedel zaradiť.
Hoci spotreba bagiet klesla, Francúzsko ich stále vyrába približne 16 miliónov denne – teda takmer šesť miliárd ročne. Jedna z legiend hovorí, že pekári Napoleona Bonaparta vymysleli tento podlhovastý tvar, aby sa jeho vojakom ľahšie prenášali.