Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vedci testovali žraloky na prítomnosť kokaínu: Šokujúce odhalenie! Toto robia pašeráci s vodným ekosystémom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRAZÍLIA – Niet pochýb o tom, že to, čo skončí v moriach a oceánoch, bezprostredne ovplyvňuje tamojší ekosystém a živočíchy. Najnovšie sa o tom presvedčili vedci z Brazílie, ktorí testovali žraloky na prítomnosť kokaínu. Ich štúdia odhalila šokujúcu skutočnosť.

Vedci tvrdia, že žraloky vo vodách pri brazílskom pobreží mali pozitívny test na kokaín. Odborníci už dlho predpokladajú, že morský život by mohol byť ovplyvnený drogami, ktoré pašeráci vyhodili do vody. Tony kokaínu objavili vo vodách na Floride, v Južnej a Strednej Amerike. Štúdia nadácie Oswalda Cruza v Brazílii našla dôkazy, že žraloky sú skutočne ovplyvnené drogami, ktoré znečisťujú oceán.

Vedci testovali žraloky na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci pitvali 13 brazílskych žralokov ostronosých (Rhizoprionodon lalandii), ktoré boli ulovené na malých rybárskych lodiach. Tento druh trávi celý svoj život v pobrežných vodách, a preto je s najväčšou pravdepodobnosťou vystavený znečisteniu. Zistili, že všetkých 13 žralokov malo pozitívny test na túto drogu, pričom koncentrácie boli až 100-krát vyššie, ako sa predtým uvádzalo pre iné vodné tvory.

Ako však odborníci zdôraznili vo svojej štúdii, táto oblasť výskumu je veľmi obmedzená. Okrem toho tvrdia, že vplyv kokaínu na vodný život nie je úplne známy, informuje portál Sky News. Napriek tomu sú ich zistenia viac ako alarmujúce.

Viac o téme: ZnečistenieŽralokyKokaín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu