Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Odborník varuje: Vankúše môžu byť počas leta špinavšie ako toaleta! Nerobte TÚTO bežnú chybu aj vy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WALES - Odborníci zistili, že keď sa v noci potíme, na obliečke vankúša zostáva viac baktérií ako na záchodovej doske. Apelujú preto na zvýšenú hygienu a častejšiu výmenu posteľnej bielizne najmä počas obdobia horúcich nocí.

Podľa odborníkov môžu byť obliečky na vankúše špinavšie ako záchodové dosky. „Dobrou správou je, že baktérie, ktoré na nich vznikajú, majú pôvod u ľudí a preto nie sú škodlivé,“ uviedol vedúci programu pre lekárske vedy Gareth Nye pre portál Wales Online. „Jedna štúdia zistila, že na bežnom vankúši sa nachádza až 16 rôznych druhov húb a doslova milióny spór húb,“ pokračoval. Lekársky odborník odporúča prať obliečky raz týždenne, aby sa na nich nezachytávali baktérie a nevytvárali sa podmienky na ich rast. „Pokiaľ ide o baktérie, niektoré štúdie uviedli, že na obliečke na vankúš bolo po týždni o 17 000 kolónií baktérií viac ako na záchodovej doske,“ doplnil Nye. 

Odborník varuje: Vankúše môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa spoločnosti Real Simple, ktorá sa zaoberá výrobou domových dekorácií, obsahovali obliečky na vankúše po týždni bez prania v priemere tri milióny jednotiek kolónií baktérií na ploche zhruba dva centimetre štvorcové. Väčšina ľudí môže počas priemernej noci vylúčiť 500 až 700 milimetrov potu. Podľa Nyeových štúdií sa však najmenej 200 milimetrov tejto tekutiny vsiakne do posteľnej bielizne alebo do pyžama. „Telo vymieňa kožné bunky, čo vedie k ich vylučovaniu. Ľudia strácajú v priemere 500 miliónov kožných buniek denne (väčšina z nich odpadáva v noci), telo produkuje aj iné telesné sekréty a potom sa pridáva strata tekutín prostredníctvom slín,“ vysvetlil.

Takto môžu vzniknúť ďalšie problémy, ako sú plesne alebo roztoče. Týmto organizmom sa darí v odumretých kožných bunkách, kde zanechávajú výkaly, ktoré vyvolávajú alergie a astmu. „V jednej štúdii sa zistilo, že na typickom vankúši sa nachádza až 16 rôznych druhov húb a doslova milióny ich spór,“ pokračoval. Nárast počtu baktérií môže podporovať aj ustielanie postele hneď po tom, ako vstanete. Ak totiž okamžite po prebudení usteliete posteľ, riskujete, že pod prikrývkou zachytíte vlhký vzduch, ktorý pomáha množeniu nepríjemných plazivých húb.

Odborník varuje: Vankúše môžu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci pripúšťajú, že ľudia by mali počas letnej sezóny nechať svoju posteľ dýchať a častejšie meniť posteľnú bielizeň. Nye navrhuje vyhýbať sa polyesterovým posteľným obliečkam a zvážiť bavlnené alebo ľanové alternatívy, prípadne odložiť prikrývku a používať len prestieradlá.

Viac o téme: Posteľná bielizeňPotenieRoztoče
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu