Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Lekári objavili v lebke dievčatka (†1) hrôzostrašný nález: O pár dní umrelo! Extrémne zriedkavý prípad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING – Lekári objavili batoľaťu v lebke zvláštny nález, ktorý postihuje jedno z 500 000 detí. Jednoročné dievčatko s napuchnutou hlavou zomrelo len niekoľko dní po objavení hrôzostrašného nálezu. Ako informovali lekári, batoľa nemalo nijakú šancu na prežitie.

Dieťa bolo prijaté do nemocnice kvôli rastúcej lebke a neschopnosti sedieť alebo stáť. Dievčatko tiež malo oneskorený motorický a rečový vývoj a vedelo povedať len jedno slovo – mama. Po tom, čo vyšetrenia odhalili, že príznaky dievčatka spôsobuje fetus, teda plod – ktorý má chrbticu, orgány a prsty – rastúci v jej mozgu, neurochirurgovia ho odstránili z jej lebky. Ročné dievčatko zomrelo len 12 dní po operácii, pretože poškodenie mozgu bolo príliš vážne. Jej neuveriteľne zriedkavý stav je známy ako fetus in fetu (FIF) alebo parazitický plod, ktorý sa vyskytuje približne u jedného z 500 000 pôrodov. Ide o zriedkavú vývojovú anomáliu, pri ktorej sa deformovaný plod nachádza v tele druhého dvojčaťa, zvyčajne v brušnej dutine. 

Plody sa však našli aj na iných nezvyčajných miestach, napríklad v lebke, panve a ústach. V lekárskej literatúre bolo zaznamenaných menej ako 200 prípadov. „Tento stav je takmer na 100 percent smrteľný, ak sa vyskytne v hlave,“ napísali Xuewei Qinová a Xuanling Chen, autori štúdie a anestéziológovia z Peking University International Hospital v čínskom Pekingu. Ich štúdia bola publikovaná v časopise American Journal of Case Reports. „FIF zostávajú záhadou a ich príčiny a mechanizmy môžu súvisieť so znečistením životného prostredia, genetikou, nízkymi teplotami, vystavením pesticídom počas skorého tehotenstva a inými faktormi,“ uviedli vo svojej správe o prípade dievčatka. Tento stav býva spozorovaný až v neskorších štádiách tehotenstva, čo sťažuje včasnú diagnostiku. 

V prípade ročného dieťaťa lekári zistili abnormality v hlavičke, keď bola matka v 33. týždni tehotenstva. Magnetická rezonancia však nemohla poskytnúť žiadne ďalšie informácie. Dievčatko sa narodilo cisárskym rezom v 37. týždni, pretože v maternici ležalo nohami napred namiesto obvyklej polohy hlavou napred. Už vtedy si lekári všimli, že hlava je abnormálne veľká. „Po narodení bol obvod hlavy dieťaťa väčší ako u dieťaťa rovnakého veku,“ uviedli autori správy o prípade. Keď ju ako jednoročnú prijali do nemocnice, nemohla sedieť ani chodiť a dokázala len mierne zdvihnúť hlavu. Jediné slovo, ktoré vedela povedať, bolo mama.

Lekári objavili v lebke
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Lekári jej urobili CT lebky, ktoré odhalilo mäkké tkanivo, kosti podobné končatinám a zmiešané kostné tkanivo v intrakraniálnej oblasti. Chirurgovia tiež objavili v jej mozgovom tkanive bielu kapsulu. Po jej otvorení uvideli končatinu podobnú prstu, ktorá vyčnievala z otvoru. „Odstránili sme nezrelé embryo s viditeľnou vernixou a orgánmi, ako sú ústa, oči, hlava plodu, vlasy plodu, telo, predlaktie, ruky a nohy,“ uviedli odborníci. Embryo bolo dlhé 18 centimetrov, malo deformované črty a končatiny, ako aj dlhé kosti a chrbticu. Žiaľ, dievčatko zostalo po operácii v bezvedomí a trpelo záchvatmi. Zomrelo 12 dní po zákroku. 

Viac o téme: BatoľaAnomáliaParazitický plod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu