Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na cestách pribudnú kamery s umelou inteligenciou: Budú striehnuť na vodičov s mobilmi! Motoristi zúria

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Rýchlostné kamery s využitím umelej inteligencie „Big Brother“ budú už čoskoro monitorovať vodičov na cestách. Polícia si tak posvieti na tých, ktorí za volantom používajú mobily. Motoristov však toto opatrenie poriadne rozzúrilo.

Šéfovia dopravy zavedú kontroverzné cestné kamery po celom Spojenom kráľovstve. Ich cieľom je potrestať vodičov, ktorí za volantom používajú mobilné telefóny. Dôvodom je narastajúci počet dopravných nehôd, ktoré boli spôsobené nepozornosťou. Špičkové kamery urobia dva zábery vodiča – jeden smerom ku tvári, aby zistili, či má vodič pri uchu telefón, a druhý smerom na telo, aby zistili, či má vodič nejaké zariadenie na kolenách. Nový softvér umelej inteligencie potom analyzuje obrázky. Ak vodič používa telefón alebo nie je pripútaný bezpečnostným pásom, technológia pošle záber polícii, ktorá môže vodiča stíhať.

Bojovníci za ochranu súkromia však zúria kvôli novým špionážnym robotom – označujú ich za dotieravých a strašidelných a hovoria, že kvôli nim sa každý bude cítiť ako podozrivý zo zločinu. Jake Hurfurt, vedúci výskumu a vyšetrovania v skupine kampaní na ochranu osobných údajov Big Brother Watch, pre denník The Telegraph povedal: „Neoverená analýza videa založená na umelej inteligencii by sa nemala používať na monitorovanie a potenciálne kriminalizáciu vodičov. Tento druh rušivého a strašidelného sledovania, ktorý zaobchádza s každým okoloidúcim ako s potenciálnym podozrivým, je prehnaný a jeho normalizácia predstavuje hrozbu pre súkromie každého človeka.“ Ľudia by podľa jeho slov mali mať možnosť slobodne sa venovať svojim životom bez toho, aby ich analyzovali anonymné systémy na báze umelej inteligencie.

Pred dvomi rokmi polícia kontrolovala používanie mobilných telefónov za volantom prostredníctvom dodávky, ktorá má na sebe namontovanú kameru na báze umelej inteligencie. Tieto kamery minulý rok zachytili takmer 300 vodičov, ktorí sa dopustili dopravných priestupkov. Policajti tvrdia, že zábery podozrivých používateľov mobilných telefónov sú anonymizované. To znamená, že na nich nie je vidno identifikačné prvky, ako je poznávacia značka, vodič či značka vozidla. Zábery spolu s viditeľnými registračnými údajmi policajti používajú iba v prípade, že je vodič trestne stíhaný.

Viac o téme: MobilVodičŠoférovanieUmelá inteligenciaKamera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu