Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Fanúšikovia Pepsi sú hotoví z pôvodného názvu nápoja: S týmto by teda taký úspech nemal, veď pozrite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SEVERNÁ KAROLÍNA – Niet pochýb o tom, že logo sýteného nápoja Pepsi je jedno z najznámejších na svete. Fanúšikovia tohto nápoja sa však pýtajú, či by značka mala taký astronomický úspech, keby si zachovala svoj pôvodný názov. Ten vás určite prekvapí, pretože ani zďaleka nepripomína ten súčasný.

Nápoj Pepsi bol vytvorený v roku 1893 a dodnes sa teší obrovskej základni fanúšikov. V osudný rok začal mladý lekárnik z New Bernu v Severnej Karolíne menom Caleb Bradham experimentovať s rôznymi receptami na nápoje, pričom svojich priateľov používal ako pokusných králikov. V roku 1898 vytvoril receptúru zloženú z vody sýtenej oxidom uhličitým, cukru, vanilky, vzácnych olejov a kolových orieškov, ktorý jeho priateľom veľmi chutil. Rozhodol sa tento nápoj hrdo pomenovať „Brad's Drink“.

Rýchlo si však uvedomil, že tento názov sa pravdepodobne neuchytí, keďže neponúka žiadne indície o tom, čo nápoj v skutočnosti obsahuje. Podľa Encyclopedia of Pepsi-Cola Collectibles chcel Bradham nájsť predajnejší názov, najmä preto, že jeho nápoj bol vyvinutý nielen pre osvieženie, ale aj ako prostriedok na povzbudenie unavenej duše. Napokon sa rozhodol pre názov Pepsi-Cola a odkúpil názov Pep Kola od konkurenta. Názov „Pepsi“ pochádza z Bradhamovho presvedčenia, že jeho nápoj napomáha tráveniu, podobne ako enzým pepsín. Avšak, ako uvádza rovnaká encyklopédia, Pepsi v skutočnosti nikdy neobsahovala pepsín.

V každom prípade sa zdá, že novodobí fanúšikovia sú nadšení myšlienkou, že ich obľúbený nápoj sa kedysi volal úplne inak. Jedna používateľka sociálnej siete X sa o túto informáciu už dávnejšie podelila v príspevku. „Práve som sa dozvedela, že Pepsi sa pôvodne volalo ‚Brad's Drink‘,“ uviedla. Potom dodala, že sa o tom dozvedela, keď si prezrela stránku značky na Wikipédii, pričom priznala: „Skutočne som si myslela, že nejaký sviniar menom Brad pokazil tento článok, ale nie.“ Jeden z komentujúcich vtipne poznamenal: „Ďalej sa dozviem, že Coca-Cola sa pôvodne volala Chad.“

Viac o téme: NápojNázovPepsiCaleb Bradham
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu