Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Turista sa vybral na túru a zablúdil: Bez akejkoľvek výbavy strávil v divočine desať dní! Vďaka tomuto prežil

(Zdroj: X/ABC7NY)

KALIFORNIA – Tridsaťštyriročný Lukas McClish sa 11. júna vydal na trojhodinovú túru do hôr v severnej Kalifornii. Desať dní o ňom nikto nič nepočul. Akoby zázrakom sa však v piatok 21. júna objavil späť doma. Prezradil, ako sa mu podarilo prežiť v divočine.

Rodina Lukasa McClisha nahlásila jeho zmiznutie až na Deň otcov, 16. júna, po tom, čo sa nedostavil na rodinné stretnutie. V rozhovore pre KGO-TV podľa televíznej stanice ABC 7 Los Angeles povedal: „Odišiel som len v nohaviciach, turistických topánkach a klobúku. Mal som baterku a skladacími nožnicami. To bolo všetko.“ Napriek tomu, že sa stratil v severokalifornskej divočine bez adekvátneho vybavenia, podarilo sa mu prežiť. Vášnivý turista dokonca priznal, že necítil strach, a to ani vtedy, keď ho prenasledovala puma.

Zároveň odhalil, ako sa mu podarilo prežiť celých 10 dní v horách. Podľa jeho slov jedol lesné plody a spal na vlhkom lístí, no predovšetkým každý deň vypil takmer štyri litre vody z potoka. V rozhovore pre denník New York Times povedal: „Každý deň som išiel hore kaňonom, dole kaňonom, k ďalšiemu vodopádu, pil som vodu z topánok. Cítil som sa pohodlne zakaždým, keď som bol pri vode.“ Údajne zablúdil v pohorí Santa Cruz, ktoré v roku 2020 zdecimovali lesné požiari. „Vyzerá úplne inak ako všetky ostatné terény,“ priblížil.

Lukas, ktorý pracuje ako krajinár v lesoch postihnutých lesnými požiarmi, v rozhovore pre KGO-TV priznal, že tento aspekt nezobral pred túrou do úvahy. „To je jedna vec, ktorú som nebral do úvahy – keď sa oblasťou preženie oheň a zdecimuje ju až na púšť, nedokážete sa v nej zorientovať,“ uviedol. Pred zmiznutím ho svedkovia naposledy videli v Boulder Creek, malej komunite v pohorí Santa Cruz, a našli ho v štátnom parku Big Basin Redwoods po viacerých správach od miestnych obyvateľov, ktorí počuli niekoho kričať o pomoc.

Viac o téme: ZmiznutieTuristaPrežitie v divočine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu