Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

YouTuber zachytil počas zatmenia záhadné objekty pri Slnku: Astronómov mätie hlavne TENTO čudný detail

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Letecký inžinier a YouTuber Destin Sandlin zdokumentoval niekoľko neidentifikovaných objektov, ktoré preleteli v apríli okolo úplného zatmenia Slnka. Astronómovia sa domnievajú, že nešlo o satelity. Autor videa dúfa, že záhadu mu pomôžu vyriešiť diváci.

V pondelok 8. apríla 2024 sa letecký inžinier Destin Sandlin, podobne ako mnohí zvedavci, pokúsil nakrútiť zatmenie Slnka. Keď si neskôr pozrel zdokumentované zábery, uvidel niekoľko zvláštnych objektov, ktoré akoby preleteli okolo Slnka a Mesiaca. Vo videu na svojom kanáli na YouTube SmarterEveryDay uviedol, že plánoval nakrútiť C2, čiže okamih, kedy sa zatmenie začína a potom C3, kedy sa končí. „Tak som sa na to začal pozerať a potom som si uvedomil, že niečo letí po oblohe, akoby priamo v bode C3. Mohol by to byť chrobák, mohlo by to byť lietadlo alebo satelit,“ uviedol. Pri sledovaní ďalších záberov našiel druhý objekt, ktorý prechádzal cez tvár Mesiaca.

Sandlin sa domnieva, že objekty sú satelity. Ide síce o pravdepodobnú hypotézu, ale niekoľko astronómov vyjadrilo pochybnosti, či je to možné. Zábery najprv ukázal britskému astronómovi a astrofyzikovi Jonathanovi McDowellovi. Astronóm ako prvé uviedol, že objekty sa pohybujú príliš rýchlo na to, aby išlo o družice. Odhadol, že zrejme neboli vzdialené a rýchle, ale blízke a primerane priblížené. Stručne povedané: myslel si, že ide o chrobáky. Potom však vysvetlil, že pomocou Slnka ako referenčného bodu môžeme vypočítať, akou rýchlosťou sa pohybovali (za predpokladu, že boli približne vo výške nízkoorbitálnych satelitov). Ak pripustíme, že sa pohybovali vo vzdialenosti približne 500 kilometrov, rýchlosť by bola zhruba rovnaká, ako rýchlosť družice. Znamená to, že teóriu o družici nemožno vylúčiť.

Sandlin potom oslovil ďalších, ktorí nakrúcali, aby zistil, či tiež videli niečo podobné. YouTuber vzdialený približne 30 metrov od jeho miesta zdokumentoval niečo, čo vyzerá ako prvý objekt v Sandlinovom videu, informuje portál IFLScience. Objekty na oboch videách však nie sú dokonale zoradené. Hoci sa zhodujú v zdanlivej rýchlosti a smere, jeden sa zdá byť viac vpravo. Za predpokladu, že sú obidva rovnaké, existuje určitá možnosť vypočítať veľmi približnú vzdialenosť. Neexistuje totiž presný údaj o tom, ako ďaleko od seba stáli obaja YouTuberi. V súvislosti s teóriou, že by mohlo ísť o satelit, je spojený aj ďalší problém. „Mám silné pochybnosti, že ide o satelity,“ napísal Marco Langbroek z Technickej univerzity Delft v Holandsku na sociálnej sieti X.

„Pri zatmení Slnka je fázový uhol satelitov 180 stupňov, to znamená, že sa pozeráte na ich ‚tmavé strany‘, ktoré nie sú (podobne ako Mesiac pred Slnkom) osvetlené, a preto by nemali byť viditeľné,“ dodal. Existuje aj hypotéza, ktorá pripúšťa, že satelity by mohli byť osvetlené odrazeným svetlom od Zeme. Ale aj tá má svoje štrbiny. Langbroek dodáva, že objekty na videu sa zdajú byť príliš jasné na to, aby ich rozsvietilo svetlo z našej planéty. Iní naznačili, že by mohlo ísť o meteory alebo vesmírny odpad. Podobné objekty boli pozorované počas zatmenia v roku 2017. Zatiaľ nie je jasné, aký je ich pôvod. Sandlin preto požiadal divákov, aby sa pokúsili zistiť, aké satelity mohli preletieť nad ich hlavami. 

Viac o téme: ObjektAstronómoviaZatmenie Slnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu