BUDAPEŠŤ – Výskumníci odhadujú, že u pacientov s cukrovkou 2. typu existuje až šesťnásobne vyššia šanca poškodenia nervov nazývané neuropatia. Rovnako zistili, že u pacientov sa pred vznikom týchto komplikácií objavil jeden pomerne rozšírený symptóm.
Maďarskí vedci odhadli, že ľudia s rizikom cukrovky 2. typu majú až šesťkrát vyššiu pravdepodobnosť neuropatie. Zistili tiež, že pacienti môžu vykazovať jemné známky tohto poškodenia roky predtým, ako sa u nich cukrovka úplne rozvinie. Profesorka Anna Köreiová z Semmelweis University povedala: „Naším cieľom nie je len identifikovať jednotlivcov s poruchami metabolizmu sacharidov, ale čo najskôr odhaliť tých, ktorí sú v ohrození.“
Neuropatia je jednou z dlhodobých komplikácií cukrovky. Vysoká hladina cukru v krvi spojená s ochorením totiž môže poškodiť nervy v celom tele. Z dlhodobého hľadiska to môže viesť k poškodeniu nervov a rôznym symptómom v závislosti od postihnutých nervov. Bežne vedie k periférnej neuropatii, ktorá spôsobuje necitlivosť, brnenie, pocity pálenia, bolesť, kŕče a slabosť nôh a rúk. Tento stav sa môže časom rozšíriť na celú končatinu.
Štúdia publikovaná v časopise Frontiers in Endocrinology skúmala príznaky neuropatie u ľudí s normálnou hladinou cukru v krvi, ktorí mali vyššie riziko vzniku cukrovky. Tí, u ktorých je pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia vyššia, mali známe rizikové faktory cukrovky, ako je nadváha alebo vyšší vek. Odborníci zmerali účastníkom srdcový tep a otestovali, ako ich telo reaguje na bolesť či necitlivosť. Zistili, že ľudia so zvýšeným rizikom cukrovky mali v porovnaní so zdravými účastníkmi o 5,9 vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať typ neuropatie nazývaný parasympatická neuropatia.