HOMER - Aljašský rybár zdokumentoval žiarivý, oranžovo škvrnitý úlovok, ktorý má prirodzene modré mäso a podelil sa o to, ako ryba vyzerá pri varení. Mnoho ľudí priznalo, že o existencii takejto ryby ani len netušili. Ďalší pri pohľade na ňu ocenili rozmanitosť prírody.
Joe Chmeleck, ktorý vlastní chatu The Lodge at Otter Cove na Aljaške, koncom minulého mesiaca rozpútal na sociálnych sieťach poriadny ošiaľ. "Dnes som išiel na ryby a chytil som zelenáča skalného. Mäso je modré. Pri varení zbelie. Matka príroda je neuveriteľná," napísal koncom augusta, pričom poukázal na to, ako filé z modrej ryby spolu s kožou zmenili farbu, keď sa vyprážali na oleji.
Mnohí užívatelia uviedli, že nevedeli, že takýto druh rýb existuje. "To je dosť šialené. Nikdy som nič také nevidel," uviedol jeden. Chmeleck doplnil, že zelenáč, ktorého ulovil, chutil podobne ako pstruh.
Zelenáče skalné, tiež známe ako Hexagrammos lagocephalus, sú lúčoplutvé morské ryby, ktoré sa zvyčajne vyskytujú pozdĺž severného pobrežia Tichého oceánu, od štátnej morskej rezervácie Point Conception v Kalifornii po Beringovo more na Aljaške. Podľa Oregonského ministerstva pre ryby a divokú zver tieto ryby majú tmavé šupiny so strakatým vzorom, ktorý sa môže pohybovať od hnedej, červenej, oranžovej a zelenej, vďaka čomu dokážu splývať s prostredím.
Taktiež majú modré alebo modrozelené ústa a mäso. Vedci si nie sú istí, prečo majú zelenáče v tkanive modrozelené pigmenty, ale vedia, že k sfarbeniu dochádza, pretože ryby biologicky produkujú biliverdin, zelenú žlč, uvádza podľa New York Times nadácia pre morský výskum Oregon Sea Grant.