BRATISLAVA - Doprajete si radi šálku kávy? Máme pre vás skvelú novinu! Môže vám to predĺžiť život. Kofeín, ktorý obsahuje, vás totiž výborne ochráni pred vplyvmi „zlého“ cholesterolu. S chuťou si ju tak môžete každé ráno uvariť s pocitom, že robíte niečo aj pre svoje zdravie a mozog.
Americkí
a britskí
vedci prišli s prelomovým zistením.
Kofeín vás
chráni
pred
vznikom
Alzheimerovej choroby a demencie. Táto bežne dostupná
droga pomáha vášmu mozgu v boji s cholesterolom.
Mozog totiž chráni určitá
bariéra, ktorá je oslabovaná
práve jeho útokmi. Stačí
denne vypiť jednu šálku
kávy a cholesterol bude
mať oveľa menšiu šancu
napádať vaše mozgové
bunky.
Káva pomáha celkovo aj celému cievnemu systému brániť sa pred toxínmi a infekciami. Ľuďom trpiacim Alzheimerovou chorobou tak svitla nádej, že kofeín im môže predĺžiť život. Ak totiž bude mozog pod menšou paľbou cholesterolu, odumieranie buniek sa môže mierne spomaliť.
Čo je to kofeín
Kofeín je látka, ktorá sa získava zo semien kávovníka Coffea arabica alebo Coffea canephora. Nachádza sa však aj v iných rastlinách. Má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu a používa sa ako súčasť mnohých povzbudzujúcich nápojov, nielen kávy. Káva je vlastne odvar z pražených semien kávovníka. Jedným z vedľajších účinkov kofeínu však je zvýšenie krvného tlaku a väčšie riziko dehydratácie. No a v neposlednom rade ide o návykovú látku.
Káva pomáha celkovo aj celému cievnemu systému brániť sa pred toxínmi a infekciami. Ľuďom trpiacim Alzheimerovou chorobou tak svitla nádej, že kofeín im môže predĺžiť život. Ak totiž bude mozog pod menšou paľbou cholesterolu, odumieranie buniek sa môže mierne spomaliť.
Čo je to kofeín
Kofeín je látka, ktorá sa získava zo semien kávovníka Coffea arabica alebo Coffea canephora. Nachádza sa však aj v iných rastlinách. Má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu a používa sa ako súčasť mnohých povzbudzujúcich nápojov, nielen kávy. Káva je vlastne odvar z pražených semien kávovníka. Jedným z vedľajších účinkov kofeínu však je zvýšenie krvného tlaku a väčšie riziko dehydratácie. No a v neposlednom rade ide o návykovú látku.