(Zdroj: Profimedia)
BRATISLAVA - Inšpirovali ste sa naším seriálom o chudnutí a dali ste si za cieľ zmeniť svoj životný štýl? Jedným z prvých krokov je vymeniť koláčiky, pagáče a biele pečivo za niečo zdravšie. Kúpiť si kvalitné pečivo však nie je jednoduché. Nový Čas vám poradí, ako rozoznať kvalitný chlieb či rožky od napodobenín.
Má vysoký obsah vlákniny, chrumkavú kôrku a typickú korenistú vôňu. Obsahuje obilný šrot, sacharidy a vitamíny skupiny B. V obchodoch ho spoznáte podľa toho, že je posypaný rascou, soľou a ražnou múkou.
Cena: 7,90 Sk/ks (0,24 €)
Kráľovský chlieb
Ak chcete znížiť cholesterol a vysoký krvný tlak, siahnite po tomto výrobku. Obsahuje vlákninu v pšeničnom, sójovom šrote a v ľanových semienkach. Spoznáte ho podľa toho, že na vrchnej kôrke je posypaný ovsenými vločkami.
CENA: 32,90 Sk/500 g (0,99 €)
Špaldové pečivo
Špalda má vysoký podiel bielkovín (16 – 17 %), nenasýtených mastných kyselín (2,5 %), obsahuje minerálne látky a vitamíny skupiny B. Obsah sacharidov je približne 68 %. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu, orechovú príchuť a popraskanú kôrku. Špaldové potraviny vám pomôžu napríklad prekonať jarnú únavu.
Cena: 4,00 Sk/ks (0,12 €)
PurPur chlieb
Na jeho výrobu sa využíva celozrnná múka z PurPur pšenice a žita. Purpurové zafarbenie pšenice dáva chlebu typický vzhľad aj názov. Chuťovo vás ohromí chrumkavá kôrka, obzvlášť šťavnatá striedka doplnená dyňovými semienkami a vlašskými orechmi. Ostáva dlho čerstvý.
Cena: 34,90 Sk/400 g (1,05 €)