SYDNEY – Čokoláda patrí medzi najobľúbenejšie pochúťky a tá s vysokým obsahom kakaa je aj zdravá. Podľa vedcov, látky obsiahnuté v kakau chránia telo pred rakovinou a infarktom. Nadmerná konzumácia čokolády, ktorá obsahuje len málo kakaa vedie k obezite a dokonca spôsobuje rednutie kostí u žien.
Tie, ktoré sa napchávajú čokoládou každý deň, majú podľa austrálskych vedcov redšie kosti a ľahšie si ich zlomia. S pribúdajúcim vekom sa situácia zhoršuje aj tým, že počas menopauzy a po nej ženy často trpia v dôsledku hormonálnej nedostatočnosti osteoporózou. A to aj bez ohľadu na to, či čokoládu jedia alebo sa jej vyhýbajú. Nadmerná konzumácia čokolády však ich stav ešte zhoršuje.
Štúdia varuje spotrebiteľov, aby nepodliehali klamlivému presvedčeniu, že je čokoláda zdravou cukrovinkou. Väčšina výrobcov totiž z čokolád s vysokým obsahom kakaa chemicky odstraňuje príliš horké polyfenoly, čo je najzdravšia súčasť kakaových bôbov, pretože v tele fungujú ako antioxidanty.
Štúdia austrálskych vedcov bola publikovaná v odbornom lekárskom časopise Lancet.
Štúdia varuje spotrebiteľov, aby nepodliehali klamlivému presvedčeniu, že je čokoláda zdravou cukrovinkou. Väčšina výrobcov totiž z čokolád s vysokým obsahom kakaa chemicky odstraňuje príliš horké polyfenoly, čo je najzdravšia súčasť kakaových bôbov, pretože v tele fungujú ako antioxidanty.
Štúdia austrálskych vedcov bola publikovaná v odbornom lekárskom časopise Lancet.