Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Nový kozmodróm bude aj pre raketoplány s ľudskou posádkou

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Rusko, ktorého vesmírny program sa spolieha na kazašský kozmodróm Bajkonur, plánuje postaviť svoju vlastnú vesmírnu základňu pre lety s ľudskou posádkou do roku 2018. Informoval o tom ruský vicepremiér Sergej Ivanov.

Nová základňa v regióne Amur na juhovýchode Ruska má byť alternatívou Bajkonuru, bývalej sovietskej základne, ktorú si teraz Rusko prenajíma od Kazachstanu. "Aby sme použili bojovú terminológiu - otvoríme 'druhý front'," citovali Ivanova ruské spravodajské agentúry RIA Novosti a Interfax. "Do roku 2016 by mal byť kozmodróm pripravený na štart rakiet akéhokoľvek typu a do roku 2018 by sme podľa plánov mali byť schopní vyslať odtiaľ aj ľudskú posádku," povedal Ivanov. "Je to spojené so zabezpečením nezávislého prístupu k vesmíru pre našu krajinu. V skutočnosti nebudujeme iba špeciálne zariadenie v regióne Amur, ale skutočné mesto," dodal vicepremiér.

Rusko a Spojené štáty americké vedú najaktívnejší vesmírny program na svete, aj s letmi s ľudskou posádkou z Bajkonuru a floridskej základne Cape Canaveral. Tretím miestom, z ktorého môžu do vesmíru vyletieť ľudia, je čínske vesmírne centrum Ťiou-čchüan. Vostockú základňu majú postaviť na mieste nedokončeného zariadenia, v minulosti známeho ako Svobodnyj, ktoré sa nachádza vo vyhradenej zóne.

V roku 1994 súhlasilo Rusko s prenajatím Bajkonuru od Kazachstanu za 115 miliónov dolárov (v prepočte takmer 2,7 miliardy slovenských korún) ročne. Prezident Vladimir Putin v roku 2004 podpísal novú zmluvu s Nursultanom Nazarbajevom, podľa ktorej bude Rusko takýmto spôsobom pokračovať do roku 2050. V roku 2006 však krajina oznámila, že z Bajkonuru odvolá všetkých svojich vojakov pre premiestnenie raketového centra do Plesetska v severnom Rusku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu