Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Jednoruká baletka ohromila Čínu

Ma Li a Zhai Xiaowei svojim baletom ohromili celú krajinu.
Ma Li a Zhai Xiaowei svojim baletom ohromili celú krajinu.

PEKING - Ma Li bola sľubná profesionálna balerína. V devätnástich pri nešťastnej automobilovej nehode v roku 1996 prišla o pravú ruku. So svojim milovaným baletom sa musela rozlúčiť.

Po tom, čo si chcela vziať život, predsa len našla silu žiť ďalej. Päť rokov po nehode ju pozvali na národnú umeleckú súťaž a vyhrala zlatú medailu. Úspech jej dal nádej na návrat k baletu i napriek svojmu hendikepu. Šťastie sa na ňu usmialo ešte raz, keď stretla svoju životnú lásku, mladíka Tao Liho. Ma začala pracovať na nových tanečných číslach, ale keď v roku 2004 vypukla epidémia SARS-u, zatvorili všetky divadlá v Pekingu. To ju však neodradilo a pokračovala v prípravách unikátneho vystúpenia.

Nápad na takýto balet dostala v jeden zimný večer, keď sa spontánne rozhodla tancovať spolu s Taom vonku na snehu. V septembri 2005 sa stretla s 21-ročným Zhaiom Xiaoweiom, ktorý v tom čase trénoval cyklistiku na paralympijské hry a nikdy predtým netancoval. K svojmu úrazu prišiel ako štvorročný, kedy nešťastne spadol z traktora a lekári mu museli amputovať ľavú nohu. Zhai bol však vždy optimista a to mu aj ostalo. Venoval sa i potápaniu a plávaniu, ale potom definitívne presedlal na cyklistiku.





Keď ho Ma Li oslovila s ponukou na vlastné baletné číslo, spočiatku netušil, ako môže tancovať. Najbližší rok strávili intenzívnym tréningom a prípravou náročnej choreografie. Len jeden základný pohyb skúšali od ôsmej rána do ôsmej večer. Drina sa im vyplatila.

V apríli sa v konkurencii siedmych tisícok súťažiacich zúčastnili národnej tanečnej šou, na ktorej vystúpili ako prví hendikepovaní v histórii. Ich neuveriteľný výkon ocenili striebornou medailou a hodnotením 99,17. Zamilovali si ich diváci v celej krajine a z ich dueta sa stal národný hit. Video s ich choreografiou si do týchto chvíľ pozreli na serveri YouTube takmer tri milióny návštevníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu