Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Veľkú listinu slobôd predali za 496 miliónov korún

Najdôležitejší dokument, aký kedy vydražili, kúpil americký právnik David Rubenstein.
Najdôležitejší dokument, aký kedy vydražili, kúpil americký právnik David Rubenstein. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Jednu zo sedemnástich kópií Veľkej listiny slobôd predali v utorok v aukčnom dome Sotheby´s v New Yorku za 21,3 miliónov dolárov, čo je takmer 496 miliónov slovenských korún. Najdôležitejší dokument, aký kedy vydražili, kúpil americký právnik David Rubenstein.

Kancelária Rubensteina, ktorý bol poradcom vnútornej politiky bývalého prezidenta Jimmyho Cartera, vzdialená len 300 metrov od Amerického národného archívu, kde osemstoročný anglický kráľovský rukopis vystavovali posledných 23 rokov. "Bol som sa na dokument pozrieť niekoľkokrát. Myslím si, že tromi najdôležitejšími dokumentmi západnej civilizácie sú Veľká listina slobôd, Deklarácia nezávislosti a Ústava," povedal právnik. "Je veľmi dôležité, aby listina ostala v Spojených štátoch amerických. Bolo to aj v mojom záujme," dodal Rubenstein.

Rukopis chce zapožičiavať Národnému archívu. "Vždy som veril, že to bol pre našu krajinu dôležitý dokument, aj keď odtiaľto nepochádza. Podľa mňa bol základom Deklarácie nezávislosti a Ústavy. Je privilégiom ho vlastniť, ale ja som skutočne len dočasným opatrovníkom, pretože je to dar americkému ľudu."

"Boli sme nadšení z privilégia ponúknuť najdôležitejší dokument sveta," povedal viceprezident aukčného domu Sotheby´s David Redden. Opísal listinu ako pra-pra-pra-prastarého otca niektorých veľkých dokumentov slobody. Rukopis je jediným zo 17 kópií, ktorý predali. Väčšina zvyšných patrí britským národným archívom, katedrálam a univerzitám, jedna z nich je v Austrálii.

Kráľovská listina z roku 1297 s pečaťou kráľa Eduarda I zabezpečovala ľudské práva. Listinu na pergamene, ktorú pravdepodobne vyrobili z ovčej kože, po prvý raz vydali v roku 1215 a uznali súčasťou britského práva v roku 1297. Dokument patril na prelome 14. a 15. storočia rodine Brudenellovcov z anglického Northamptonshiru.

Tržby z predaja venuje aukčná spoločnosť dobročinnej organizácii milionára a dvojnásobného prezidentského kandidáta Rossa Perota.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu