PEKING - Pravidelné pitie zeleného čaju predlžuje život a významne znižuje riziko úmrtia na srdečné ochorenia a mŕtvicu. K tomuto záveru dospeli čínski vedci, ktorí vyše sedem rokov sledovali zdravotný stav zhruba 100 000 ľudí a skúmali, ako ich ovplyvňuje pravidelná konzumácia zeleného čaju. Podľa nich je jeho prínos jednoznačný. U čierneho čaju sa takúto súvislosť dokázať nepodarilo, napísal server The Independent.
Čínski odborníci sa zamerali na rozdiely medzi zdravotným stavom pravidelných konzumentov čaju a ľudí, ktorí čaj pijú menej než trikrát týždne. V štúdii zverejnenej v časopise Európsky magazín o preventívnej kardiológii dospeli k tomu, že priemerný päťdesiatročný milovník zeleného čaju bude mať predpokladanú dobu dožitia o 1,26 roka dlhšiu než človek, ktorý čaj nepije vôbec alebo len zriedkakedy. Milovníci čaju taktiež čelia o 22 percent nižšiemu riziku, že zomrú na srdcovú príhodu alebo mŕtvicu.
Podľa výskumníkov nemožno jednoznačne povedať, prečo má zelený čaj taký blahodárny efekt. Zmieňujú ale napríklad to, že obsahuje polyfenoly, skupiny chemických zlúčenín, ktoré môžu byť účinné v prevencii srdcových chorôb.