Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Beskydy lákajú turistov na kúpele v pive

V kúpeľoch je horúci kal a základné ingrediencie na výrobu piva, teda sladový jačmeň a chmel. Zobraziť galériu (5)
V kúpeľoch je horúci kal a základné ingrediencie na výrobu piva, teda sladový jačmeň a chmel. (Zdroj: ČTK)

PÍSEK - Možnosť dopriať si relaxačný kúpeľ v pive a ešte pri tom popíjať penový mok majú momentálne turisti v Beskydách. Originálne pivné kúpele vo vani v týchto dňoch otvára trojhviezdičkový hotel Bahenec v Písku pri Jablunkove na Frýdecko-Místecku.

Licencia i kompletné vybavenie je z Rakúska, kde pivné kúpele fungujú desať rokov. Pivné procedúry majú pomôcť vyplniť dobu mimo turistickej sezóny na jar a na jeseň, povedal novinárom majiteľ hotela Alexandr Hradil, ktorý chce projekt pivných kúpeľov rozšíriť aj do susedných krajín.

"V kúpeľoch je horúci kal a základné ingrediencie na výrobu piva, teda sladový jačmeň a chmel. Receptúra Bier Bottich Bad (BBB) je chránená. Základné ingrediencie sa dovážajú z Rakúska, podlieha to obchodnému a výrobnému tajomstvu a obchodnej známke," uviedol Hradil s tým, že náklady vrátane licencie sa pohybujú v niekoľkých miliónoch korún.

V Čechách fungujú pivné kúpele ešte v Chodovej Planej v Mariánskych Kúpeľoch a v Harrachove. Podľa Hradila ide ale o kúpele úplne iného typu. "V Chodovare sa ľudia kúpu vo vaniach a v Harrachove to od nich odkukali," popísal rozdiel Hradil.

Receptúru BBB vymyslela pred desiatimi rokmi rakúska hoteliérka Hedwig Bauerová. "Nápad pivných kúpeľov je desať rokov starý. Vymysleli sme, že k vaniam dáme aj pivné pípy, aby si ľudia pri kúpeli mohli čapovať pivo.

Človek sa v tom môže kúpať 20 minút, pritom môže jedno alebo dve pivá vypiť, nie viac. Po pivných kúpeľoch nasleduje najmenej polhodinová relaxácia na posteli z ovsenej slamy. Telo sa uvoľní a príjemne vonia, ľudia z toho majú hebkú kožu a páči sa im to," povedala novinárom rakúska podnikateľka, ktorá predala sedem licencií v Rakúsku a po jednej do Čiech, Nemecka a Švajčiarska.

"Kúpili sme licenciu pre Českú republiku, Slovensko a Poľsko a v priebehu budúceho roka tam budeme expandovať. Budeme hľadať takých partnerov, ktorí nám zaistia, že nebudú porušovať licenčné zmluvy. Počítame s tým, že v ČR otvoríme sedem až osem kúpeľov, v Poľsku okolo desať, na Slovensku okolo šesť," povedal ČTK Hradil.

Ideálna teplota pivných kúpeľov by sa mala pohybovať v rozmedzí 35 až 37 stupňov Celzia. "Dvojmiestne vane sú tristolitrové. Do vane je púšťaný aj teplý vzduch s ozónom, funguje to ako perličkový kúpeľ," dodal Hradil.

V Rakúsku stojí pivná relaxačná kúra pre jednu osobu 55 eur (asi 1500 korún), hotel predáva trojhodinovú procedúru vrátane fínskej sauny za asi 1400 korún, ale pre dve osoby. Pre jednu osobu je cena 1700 korún, je totižto treba viac extraktu a viac vody. Naraz sa môžu vykúpať tri dvojice. Hotel Bahenec leží v Sliezských Beskydách pod Kyčerou (890 metrov) v blízkosti poľských hraníc, zameriava sa na rodiny s deťmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu