Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Študenti: Získajte štipendium v zahraničí!

Výborná znalosť cudzieho jazyka, dobré vyhliadky na zamestnanie a množstvo skúseností – aj to sú pozitíva, ktoré môžete získať štúdiom za hranicami nášho štátu.

To síce nebýva lacné, ale našťastie aj na vzdelávanie v zahraničí sa dá získať štipendium. Počítajte však s tým, že na jeho vybavenie budete potrebovať aj celý rok. Čo všetko si potrebujete zariadiť a na koho sa obrátiť? Niektoré vysoké školy sú zapojené do programov Európskej únie Erazmus, Leonardo da Vinci a ponúkajú štipendijný pobyt študentom na základe dohôd so zahraničnou školou formou výmenných semestrálnych alebo ročných pobytov. O týchto štipendiách sa informujte priamo vo vašej škole. Detaily o ďalších štipendiách získate v Slovenskej akademickej informačnej agentúre (SAIA).
 

Postup a doklady

Každé štipendium má špecifické požiadavky, ktoré musíte splniť, pretože inak vaša námaha môže vyjsť nanivoč. Preto by ste si ho mali začať vybavovať minimálne rok pred odchodom. Ak nemáte v škole osobu, ktorá sa tým zaoberá, navštívte niektorú z pobočiek SAIA. K žiadosti o štipendium budete potrebovať napr.: zahraničnú prihlášku, štruktúrovaný životopis, motivačný list, odporúčanie od profesorov, od školy, akceptačný list (súhlas univerzity) a pod. Skvelou správou je, že štipendium pokryje všetky vaše náklady, takže za štúdium v zahraničí nezaplatíte ani korunu.
 

Podajte si prihlášku

Pri vypisovaní prihlášky buďte nanajvýš dôslední! Okrem študijných a vedeckých výsledkov totiž rozhoduje aj jej kvalita. Každú položku si riadne prečítajte a až potom vyplňujte, dbajte na jej úplnosť. Rovnako dôležitým dokumentom je originál akceptačného listu, ktorý je predbežným písomným súhlasom univerzity, katedry, ústavu (kde chcete študovať), že v prípade získania štipendia súhlasia s vaším pobytom v zahraničí. Dôležité je i to, že musí byť poslaný v originále. Pri jazykových kurzoch sa tento typ dokumentu nevyžaduje.
 

Žiadosť o akceptáciu:

- má písomnú formu
- adresát je univerzita, katedra, ústav alebo zahraničné oddelenia fakúlt
- priložte životopis a motivačný list
- zdokladujte svoje študijné výsledky
- uveďte typ programu, ktorý u nich chcete študovať
- napíšte dátum, odkedy chcete študovať
- dôležité je uviesť, dokedy vám ju majú zaslať (späť)
 

Ďalšie nároky:

Dostatočne včas pred odchodom sa informujte aj o tom, akú úroveň cudzieho jazyka škola vyžaduje. Počítajte s tým, že možno budete musieť absolvovať zdokonaľovací jazykový rýchlokurz. Niektoré zahraničné školy dokonca vyžadujú, aby ste mali urobený jazykový certifikát. Priemerná cena trojmesačného intenzívneho kurzu v SR je 6 000 Sk a skúška vyjde na cca 10 000 Sk.
 

Vybrané termíny uzávierok štipendií na školský rok 2008/2009

Nórsko, Fínsko – 8. január 2008:
Poľsko – 6. február 2008
Belgicko – 15. február 2008
Česko – 29. február 2008
Egypt – 22. február 2008
Grécko – 15. február 2008
Bielorusko – 19. marec 2008
Chorvátsko – 30. január 2008
India – koniec mája 2008
Japonsko – 7. máj 2008
Luxembursko – 19. marec 2008
Maďarsko – 7. marec 2008
Rusko – 13. február 2008
Taliansko – 27. marec 2008
Ukrajina – 19. marec 2008
Island – 15. február 2008
Národný štipendijný program (všetky krajiny) – 15. máj 2008

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu